Op dit moment gaat de export van druiven uit India voornamelijk naar markten in Azië. Sagar Deore, directeur van Janki Freshyard, verwacht dat de verzendingen naar Europa na nieuwjaar op gang zullen komen.

"De oogst is vroeg begonnen en het fruit wordt nu voornamelijk verpakt voor traditionele markten in Azië, het Midden-Oosten en Rusland. Vanaf januari zou daar ook Europa moeten bijkomen."

Maar begin vorige week is er veel regen en zelfs hagel gevallen in veel regio's in het land. "Het seizoen werd voorspeld als veelbelovend qua kwaliteit en kwantiteit, tot vorige week. Regen en hagel die niet verwacht werden, hebben schade toegebracht aan talrijke percelen, met name in het district Nashik. Maar niet alle teeltlocaties zijn getroffen."

"Het klimaatfenomeen El Niño heeft ervoor gezorgd dat India minder regenval heeft dan normaal, wat kan leiden tot een watertekort tegen april/mei 2024. In het laatste deel van het seizoen kunnen telers en exporteurs dus enige moeilijkheden ondervinden. Afgezien daarvan is het weer gunstig geweest voor de tuinbouw. Tot vorige week hadden we geen problemen zoals onverwachte regen", stelt Deore.

"De meeste druiventeeltregio's genieten van een aangename temperatuur, veel zonlicht en een heldere lucht. Hierdoor is er veel fruit beschikbaar van hoge kwaliteit met een lange houdbaarheid. We hebben ook minder gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken, waardoor ook de teeltkosten lager uitvallen. De verwachte daling van de maritieme transporttarieven met 20% ten opzichte van vorig jaar zal helpen om de logistieke kosten onder controle te houden."

Ondanks de recente ongunstige weersomstandigheden, zouden de opbrengst en de export dit jaar moeten toenemen, verwacht Deore. "We zijn van plan meer fruit te verpakken, gezien de grotere oogst en de positieve feedback in voorgaand seizoen. Daartoe hebben we onze faciliteiten versterkt en contact gezocht met nieuwe telers. Over de vraag kunnen we nog niet veel zeggen, aangezien de meeste consumenten nu Zuid-Afrikaans fruit kopen. Naast Aziatische landen richten we ons vooral op Europa en het Verenigd Koninkrijk."

Volgens Deore kunnen de prijzen in 2024 iets dalen, wanneer er meer druiven beschikbaar komen: "Tot nu toe zijn de prijzen erg stevig, bijna vergelijkbaar met wat we vorig seizoen hadden in dezelfde periode. In januari 2024 zullen er meer percelen klaar zijn voor de oogst en daarna kunnen de prijzen iets dalen. Het seizoen is net begonnen, maar we hebben hoge verwachtingen. Dit jaar zullen we nieuwe markten aanboren en onze export verhogen", besluit Deore.

Voor meer informatie:
Sagar Deore
Janki Freshyard Private Limited
Mobiel/WhatsApp: +91 913 024 1585 (India)
export@jankiglobalexport.com
www.jankiglobalexport.com