Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In Almería werken we al grotendeels zero residu"

CASI, de grootste coöperatieve teler en distributeur van tomaten in Europa, zag het licht in 1944, toen een groep telers in Almería zich verenigde om samen hun aardappeloogst op de markt te brengen. Gaandeweg sloten er zich nieuwe telers aan die zich ook meer en meer toelegden op de kasteelt en vandaag de dag bekleedt de telersvereniging een toppositie in het tomatensegment.

"Tegenwoordig bestaat CASI uit bijna 1.400 leden, grotendeels kleinschalige telers met een areaal van gemiddeld 1,5 hectare", zegt Antonio Bretones, voorzitter van CASI, terwijl we de faciliteiten van CASI Aeropuerto bezoeken, een centrum dat in 2014 in gebruik werd genomen voor exportproducten. Het pakstation beschikt over de nieuwste technologie en automatisering voor het verpakken van de 240 miljoen kilo tomaten die de vereniging jaarlijks op de markt brengt.

"De helft van onze producten wordt aangeboden op de klok, de andere helft is voor directe verkoop", vervolgt Antonio. "We hebben ook een online verkoopservice voor de particuliere klanten en dat gaat steeds beter."

"Daarnaast is er nog La Plaza, een verkooppunt voor de groenteboeren in de regio. We willen nu ook een winkel openen voor onze werknemers en leden. CASI is meer dan een coöperatie, het is één grote familie", benadrukt hij.


Gonçalo Andrade, van Portugal Fresh, en Wolfgang Braunstein, van gfa-consulting, samen met de leden van CASI Julián Rodríguez, Esther Oliva, Antonio Bretones en Celedonio Pleguezuelos, op de recente ICOP 2023.

Twee weken achter op schema
"Het seizoen is met 2 à 3 weken vertraging begonnen in vergelijking met andere jaren", vervolgt Antonio. "De aanplant werd immers uitgesteld vanwege de hitte, om niet de problemen van vorig jaar te ondervinden, maar ook de telers zelf hadden vertraging opgelopen. De prijzen zijn tot nu toe goed geweest, want er is minder opbrengst. Maar nu nemen de kilo's toe en dalen de prijzen dus. Komkommers hebben zelfs een volle euro per kilo moeten prijsgeven. Hopelijk blijven de prijzen dit jaar wat standhouden, want de kosten dalen niet."

CASI werkt met tientallen tomatenrassen, waarvan vele eigen variëteiten en waarvan enkele bovendien zijn bekroond om hun smaak in de prestigieuze "Smaak van het Jaar"-wedstrijd in Spanje, zoals Adora of Rebel. "We willen smaaktomaten telen. Dat is hoe we ons willen onderscheiden van telers van tomaten die eerder een commodity zijn. Zo hebben we Corazón Invertido, een tomaat met een geweldige smaak en goede stevigheid en houdbaarheid, of Adora of Rebel, die al de "Smaak van het Jaar"-prijs hebben gewonnen. Dit jaar doen we weer mee, onder meer met onze nieuwe zwarte Bárbaro tomaat."

"Op onze proeflocatie testen we momenteel 60 rassen om de markt altijd de beste tomaten te kunnen presenteren."

Duurzaamheid is, net als kwaliteit en smaak, een van de pijlers in de tomatenteelt van CASI. "We werken aan de implementatie van digitalisering op de teeltlocaties van onze leden om de waterkwestie nog beter te beheren. In feite heeft Almería al 60 jaar geen water. Voor ons is het thema van de waterschaarste niet nieuw. De tuinbouw in Almería begon met hetzelfde watertekort als nu. We weten ons al tientallen jaren goed te verdedigen."

"We praten altijd over een zee van plastic, maar als we de plastic dekken van de kassen zouden optillen, zou je opeens een groene oase van 33.000 hectare midden in de woestijn zien", zegt Antonio.


"Naast onze pakstations in Partidores en Aeropuerto, hebben we een centrum in San Isidro dat uitsluitend gewijd is aan biologische producten. En het volume daarvan neemt elk jaar toe", zegt Antonio Bretones. "De consumptie is de voorbije twee jaar een beetje gestagneerd door de inflatie en het prijsverschil tussen bio en conventioneel. We merken vooral dat het moeilijker is om de biologische tomaat in de maanden november en december te verkopen."

"Het is een nichemarkt met een toegevoegde waarde, maar met een duidelijke beperking in volume. De Europese Commissie wil dat 25% van de landbouwgronden tegen 2030 biologisch zijn. Dat is een zeer ambitieus doel, maar als de markt niet meewil, zal het moeilijk te halen zijn. Daarom wijst de toekomst volgens mij meer op zero residu teelt, en in Almería werken we al grotendeels op die manier", besluit Antonio.

Voor meer informatie:
CASI
Carretera Níjar, la Cañada, km 8
04130 El Alquián (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 626 141
[email protected]
www.casi.es

Publicatiedatum: