Volgens analisten van EastFruit werd er op het Global Berry Congress, dat plaatsvond op 28 november 2023 in Rotterdam, ook ruime aandacht besteed aan de vooruitgang van Oekraïne in de zachtfruitsector. Ondanks de voortdurende militaire agressie van Rusland, blijven Oekraïense bedrijven hun aanwezigheid op de wereldwijde zachtfruitmarkt vergroten.

Andriy Yarmak, econoom bij het Investment Centre van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), merkte in zijn presentatie "Marokko, Egypte en Oekraïne: disruptors in de wereldwijde zachtfruitmarkt" op dat, op basis van de resultaten van de vorige vijf seizoenen, Oekraïne de snelst groeiende exporteur van zachtfruit is geworden binnen de top 20 van wereldwijde zachtfruitexporteurs.

“De export van zachtfruit uit Oekraïne groeide in de periode van 2018-2022 gemiddeld met 25% per jaar, voornamelijk door een toename van de export van diepgevroren frambozen. Echter, blauwe bessen hebben recentelijk aanzienlijk bijgedragen aan dit proces, wat Oekraïne in staat stelt om jaarlijks op te schuiven in de ranglijst van de grootste zachtfruitexporteurs ter wereld", zegt Andriy Yarmak.

Tegelijkertijd merkte hij in zijn toespraak de enorme problemen op die Oekraïne ondervindt bij de ontwikkeling van de zachtfruitsector. Volgens de FAO-expert wordt voor ongeveer $100 miljoen aan toegevoegde waarde voor Oekraïens zachtfruit gegenereerd in Polen, wat dat land in staat stelt om een leidende positie te behouden in de export van vers en diepgevroren zachtfruit. Poolse bedrijven sorteren en verpakken Oekraïens zachtfruit en exporteren het naar landen over de hele wereld, maar vooral binnen de EU.

Tegelijkertijd blijft Oekraïne frambozen verkopen tegen de laagste prijs van alle landen ter wereld, terwijl het met bepaalde marketinginspanningen en enkele kleine investeringen in technologie, gezien de perfecte en unieke agro-klimatologische teeltomstandigheden van Oekraïne, het zachtfruit tegen een premium prijs zou kunnen verkopen.

“De Oekraïense zachtfruitsector zou goed gebruik kunnen maken van deze extra $100 miljoen. Dit zou Oekraïne in staat stellen om zijn afhankelijkheid van één grote koper te verminderen, met wie de laatste tijd ernstige problemen zijn ontstaan. Overigens heeft Oekraïne al soortgelijke ervaringen - relatief recent is het Oekraïne gelukt om af te komen van de afhankelijkheid van de Russische markt, wat het in staat stelde om de export van groenten en fruit sterk te verhogen. Extra geld dat zou binnenstromen vanuit het diversifiëren van de export zou ook aanzienlijk helpen bij het verhogen van het volume en de kwaliteit van het zachtfruit, waardoor Oekraïne hogerop zou kunnen klimmen in de ranglijst van wereldwijde exporteurs en zijn reputatie in de zachtfruitsector zou verbeteren", merkte Andriy Yarmak op.

Hij vermeldde ook dat Oekraïne volgend seizoen een serieuze carte blanche zal hebben op de markt voor diepgevroren frambozen, omdat veel landen het areaal hebben verminderd, aangezien de prijzen extreem laag zijn gebleven. Een verhoogde interesse in 2024/25 zal helpen om de inkomsten uit de frambozenexport te verhogen. Het zou mooi zijn om deze kans te grijpen met het oog op diversificatie van de export van zowel frambozen als blauwe bessen.

Voor meer informatie: east-fruit.com