Binnen enkele weken begint de oogst van passiefruit aan de tropische kust van de Zuid-Spaanse provincie Granada. Het mangoseizoen is behoorlijk goed verlopen, althans voor Finca El Edén. "We zijn gespecialiseerd in de teelt en afzet van biologisch tropisch fruit. Wat mango betreft, telen we het Irwin ras", zegt Eva Cantos, eigenaar van het teeltbedrijf.

“In de streek van Motril is het Irwin seizoen goed verlopen. Wij hebben alvast 3.000 kilo meer kunnen oogsten dan vorig jaar. In dit gebied hebben we minder problemen met de droogte omdat we kunnen terugvallen op het smeltwater van de Sierra Nevada. Maar natuurlijk waren de temperaturen te hoog, wat ervoor zorgde dat de oogst vroeg kwam en veel volumes tegelijk op de markt verschenen. Met name vanaf de tweede helft van augustus was de markt redelijk verzadigd van mango. Het heeft ons wat meer moeite gekost om alle hoeveelheden af te zetten.”

Toch behoort Finca El Edén tot de kleine kring van bedrijven die de mango's het vroegst oogsten in Spanje. Met teelt in de kas wordt de rijping van het fruit immers versneld. “Ongeveer 8 jaar geleden besloten we om uitsluitend het Irwin ras te planten in onze kas, waar oorspronkelijk bomen van verschillende mangovariëteiten stonden. Het oogsten van Irwin is evenwel arbeidsintensiever, omdat het fruit alleen wordt geoogst als het rijp is, en gedurende de twee en een halve maand dat het seizoen duurt, vanaf begin juli, vinden er twee oogstrondes per dag plaats. De teelt van Irwin mango's is beperkt, maar de markt is groeiende vanwege de goede smaak en textuur van deze mango”, vertelt ze.

“We waren ook het eerste bedrijf op het Spaanse vasteland dat een commerciële aanplant van passiefruit heeft gerealiseerd. De eerste drie jaar was het erg moeilijk om het fruit te verkopen, maar geleidelijk aan is de vraag op de Europese markt, vooral in Duitsland, gegroeid. En nu is de vraag hoger dan de productiecapaciteit in de streek, ondanks dat er zich al een aanzienlijk aantal telers op passiefruit toelegt.”

Passiefruit heeft twee bloeiperiodes. De eerste oogst loopt van eind juli tot half oktober en de tweede oogst begint over een paar weken. Het sluit mooi aan bij het seizoen van de Hass avocado, die al beschikbaar is op de markt.

Bio-avocado heeft voordeel van prijsstabiliteit
“Onze eerste Hass avocado's zijn op 15 november geoogst”, zegt Eva Cantos. “Zoals gezegd, hebben we in onze streek niet het waterprobleem dat La Axarquía ondervindt, waar ze in de zomer maar één keer in de twee weken konden bewateren. Maar we hebben wel schimmel gehad, en die plaag was ook niet te onderschatten.”

“Vorig jaar was eigenlijk een on-year, maar door de zandstorm in de bloeiperiode waren er uiteindelijk minder bloesems. Dit jaar was de bloei dus weer aanzienlijk, maar vanwege de droogte en de hitte waren veel bomen te verzwakt om voluit de strijd aan te gaan met schimmelinfecties. Ook hier in de streek hebben we dus wat minder fruit beschikbaar.”

“Gelukkig heeft mijn jarenlange ervaring in de biologische teelt van tropisch fruit me geholpen om me op deze situatie voor te bereiden. Mijn bomen staan sterk en de avocado-opbrengst in Finca El Edén is in lijn met die van voorgaande jaren.”

“Bovendien heeft biologische avocado het voordeel van de grote prijsstabiliteit. Het areaal is immers beperkt. De telersprijzen schommelen jaar na jaar rond de €3,80-3,90 per kilo.”

Voor meer informatie:
Finca El Edén
Polígono 35 - Parcela 378 – Lahoz
18600 Motril (Granada) - Spanje
Tel: +34 628 989 069
info@fincaeleden.es
www.fincaeleden.es