In april 2023 werd gemeld dat de Europese Unie van plan was om Oezbekistan opnieuw als begunstigde van het SAP+-systeem te bevestigen. Na succesvolle onderhandelingen, waarbij Oezbekistan werd erkend voor het ratificeren van vereiste verdragen, werd op 22 november 2023 besloten om het stelsel van algemene preferenties Plus ("SAP+") voor begunstigde landen, waaronder Oezbekistan, te verlengen tot 31 december 2027. Deze aankondiging werd gedaan tijdens een gezamenlijke persconferentie op 23 november 2023, georganiseerd door het ministerie van Investeringen, Industrie en Handel en de delegatie van de Europese Unie in Oezbekistan, waarbij het onderwerp de "Uitbreiding van de mogelijkheden van het SAP+-systeem van de EU voor Oezbekistan" was.

Sinds 10 april 2021 maakt Oezbekistan deel uit van het speciale preferentiestelsel voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur (SAP+) van de Europese Unie. EastFruit meldt dat Oezbekistan als begunstigd land is geaccepteerd binnen het algemene preferentiestelsel (SAP), wat Oezbeekse exporteurs in staat stelt om belastingvrij 6.200 soorten producten naar EU-landen te exporteren, waaronder groenten, fruit en noten.

Vermeldenswaard is ook dat het Verenigd Koninkrijk Oezbekistan in december 2022 heeft opgenomen in de nieuwe regeling voor de handel met ontwikkelingslanden (DCTS), op grond waarvan het land het recht heeft gekregen om een extra groep goederen vrij van rechten te leveren. Het nieuwe DCTS-stelsel vervangt het uitgebreide stelsel van algemene preferenties (SAP Enhanced Framework - SAP EF), waarvan Oezbekistan eind oktober 2021 is gaan profiteren.

Als gevolg van de overgang naar de nieuwe DCTS-handelsregeling is het aantal soorten producten dat Oezbeekse telers belastingvrij naar het Verenigd Koninkrijk kunnen exporteren vanaf 2023 gestegen tot 7.956.

Voor meer informatie: east-fruit.com