De intensivering van het geweld in het Midden-Oosten heeft een significant deel van de vraag naar Medjoul dadels van Israël als origine naar Egypte verschoven, zo stelt Ramadan Elsayyad, exportmanager van de Egyptische teler Palm Hills Dates.

"Onze business ervaart een scherpe toename als gevolg van de aanhoudende crisis in de regio", zegt Ramadan. "De vraag naar ons product ligt nu zelfs 6 keer hoger dan onze productiecapaciteit. De oorlog is een factor, maar die toename zou natuurlijk ook niet mogelijk zijn geweest zonder de kwaliteit van ons product. We zien al sinds langere tijd een gestage en een natuurlijke groei in de vraag."

"Om te profiteren van deze uitzonderlijke situatie dit seizoen, gaan we ook op zoek naar nieuwe kopers om onze klantenbasis uit te breiden. Ons aanbod is mooi uitgebalanceerd tussen premium en klasse II product. Er is voor elk wat wils", voegt de teler toe.

"De vraag komt voornamelijk uit Turkije, momenteel de belangrijkste koper van Egyptische Medjoul dadels, gevolgd door Bangladesh, Rusland en Marokko", legt Elsayyad uit.

De prijzen van Medjoul dadels zijn gestegen vergeleken met vorig seizoen, zelfs al vóór het uitbreken van de oorlog. "Maar we blijven concurrerend en onze prijzen liggen nog steeds binnen het bereik van andere origines."

"De stijging van de verkoopprijs wordt verklaard door een toename van de productiekosten, nog verergerd door de depreciatie van het Egyptische pond", zegt Elsayyad. "Bovendien komen Turkse kopers de dadels direct bij de telers in Egypte opkopen. Als gevolg daarvan zijn de prijzen voor rauwe Medjoul dadels gestegen vergeleken met vorig seizoen."

De toename van de vraag komt op een moment dat de sector een significante transformatie ondergaat in Egypte, voegt Elsayyad toe. De winstgevendheid van de sector trekt telers en handelaren aan, wat de volumes verhoogt. "Maar dat gaat gepaard met uitdagingen en is niet zonder nadelen. Veel nieuwe telers en handelaren zonder enige ervaring laten een negatieve indruk na bij sommige kopers. Daarnaast kan het voor kleinschalige telers moeilijk zijn om kwaliteit en voldoende grote volumes te leveren door hun beperkte middelen. Deze ongelijkheid in capaciteit kan een impact hebben op de algehele marktdynamiek."

"Echter, de situatie zou natuurlijk moeten stabiliseren. Egypte heeft het potentieel en is op weg om de grootste teler van Medjoul dadels ter wereld te worden in de komende seizoenen. Bij Palm Hills Dates observeren we nauwlettend de marktveranderingen en consolideren we onze positie. We vergroten niet alleen ons areaal, we richten ons ook op het verbeteren van de kwaliteit. Zo hebben we geïnvesteerd in moderne machines voor onder andere sortering op interne defecten en een efficiëntere controle op MRL's."

Voor meer informatie:
Ramadan Elsayyad
Palm Hills Dates
Tel: +20 102 008 4117 (Egypte)
nfo@palmhillsdates.com
www.palmhillsdates.com