In totaal hebben Nederlandse onderzoekers en ondernemers € 500 miljoen aan financiering bij de European Innovation Council (EIC) Accelerator call opgehaald. Het EIC-programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van de Europese Commissie, en richt zich op het identificeren, ontwikkelen en opschalen van baanbrekende technologieën en innovaties, zo meldt RVO.

Het EIC-programma heeft 3 verschillende instrumenten met ieder een eigen doel:

  • EIC Pathfinder voor geavanceerd onderzoek;
  • EIC Transition voor het omzetten van onderzoeksresultaten in baanbrekende innovaties en businessplannen;
  • EIC Accelerator voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

Toegekende subsidie aan Nederland
Van de € 506,3 miljoen die de Europese Commissie van 2021 tot en met 2023 heeft toegekend aan Nederlandse onderzoekers en ondernemers, ging 75% naar EIC Accelerator, 18% naar EIC Pathfinder en 7% naar EIC Transition. Van alle aangevraagde subsidie ging per instrument 11 tot 13% naar Nederlandse aanvragers.

Top 3 van Europa in slagingskans en toegekende subsidie
De gemiddelde slagingskans van een EIC-aanvraag is 8%. Vanuit Nederland zijn er in totaal 658 aanvragen ingediend, waarvan 96 toegekend. Dit komt neer op een slagingspercentage van 15%. Een Nederlandse aanvraag heeft daarmee statistisch gezien bijna 2x zoveel kans om succesvol te zijn. Nederland staat daarmee in de top 3 van Europese landen in zowel slagingskans als opgehaald totaalbedrag.

Naast financiële ondersteuning krijgen de deelnemers van goedgekeurde aanvragen toegang tot de Business Acceleration Services (BAS). Deze service bestaat uit bijvoorbeeld advies van experts, introducties bij investeerders en netwerkmogelijkheden.

Bron: RVO