Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FFC Fresh Fruit Company:

"Aanzienlijk potentieel verwacht voor Zuid-Afrikaanse nectarines"

FFC Fresh Fruit Company, gevestigd in Hamburg, viert in de herfst van 2023 haar 20e jubileum. In de loop der jaren is de kernactiviteit van FFC verschoven van import van druiven naar het importeren en op de markt brengen van steenfruit uit Zuid-Afrika. We spraken met oprichter en enige aandeelhouder Christian Hencke over het ontstaan en de toekomst van zijn bedrijf en de import van steenfruit.

Toen Christian Hencke in oktober 2003 werd ontslagen bij zijn vorige bedrijf, was zijn besluit snel genomen: "Nu ga ik alleen verder." Samen met zijn toenmalige partner Klaus-Hennig Bruns, die voor hem garant stond bij de banken, richtte hij in november FFC Fresh Fruit Company op. "Nadat ik voor het eerst op eigen gelegenheid uit Zuid-Afrika was teruggekomen en mijn ondernemingsplan aan de Bruns had gepresenteerd, zei hij niets, helemaal niets, maar pakte de telefoon en belde zijn notaris: 'Ja Bruns hier, ik wil morgen graag een afspraak met mijn nieuwe partner Christian Hencke om een bedrijf op te richten'. En dat was 20 jaar geleden." Hencke kocht zijn partner in 2015 uit en is sindsdien de enige aandeelhouder.


Patagonia nectarines

Steenfruit van het zuidelijk halfrond speelde destijds een ondergeschikte rol, herinnert Hencke zich. "Niemand durfde het echt te proberen en de beschikbare producten waren grotendeels niet te eten." Zuid-Afrika zag dit tekort en zette met de hulp van veredelaars uit Israël en de VS en de Universiteit van Stellenbosch een uitgebreid veredelingsprogramma op. Dit heeft geleid tot een breed, duurzaam rassenassortiment. Ondertussen deed Hencke navraag bij de Britse retail, waar het onderwerp overzees steenfruit al vergevorderd was. "In 2018 konden we Duitse retailers daadwerkelijk de eerste marktrelevante volumes met gestandaardiseerde labels uit Zuid-Afrika aanbieden. Sindsdien hebben we ons marktaandeel elk jaar kunnen vergroten. Met een omzetaandeel van 20-25% is de categorie nu onze belangrijkste productgroep geworden."


Boomgaard met Fortune pruimen

"Toen ik vorige week aan het opruimen was, vond ik een mindmap die ik had gemaakt voor de oprichting van het bedrijf. Die is nog steeds actueel", zegt Hencke. "We willen altijd inspelen op de behoeften van onze klanten, dus hebben we geprobeerd om de beste druiven te importeren uit Brazilië, Peru en Chili, naast bijvoorbeeld Namibië en Zuid-Afrika. De laatste jaren is onze corebusiness echter verschoven. We hebben de verkoop van steenfruit in de winter naar een ander niveau getild door innovatieve verpakkingen, gestandaardiseerde etikettering en uiteindelijk het verpakken van de producten, inclusief het voorrijpen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de klanten die de producten bestellen en ophalen, maar ook voor de telers, die voortdurend nieuwe rassen testen."

Het management hecht veel belang aan de nabijheid van klanten en toeleveranciers. Hencke: "Eerlijkheid en recht door zee winnen het altijd, soms duurt het even, maar uiteindelijk loont het als je je eigen weg gaat. Zo hebben we in Europe Retail Packing in Poeldijk een nieuwe dienstverlener gevonden voor het nieuwe seizoen 2023/2024. We hebben het tot nu toe goed gedaan, maar er is nog ruimte voor verbetering en dat is waar we ons samen met ERP willen ontwikkelen."


Pruimen van het ras African Rose 2 Cum Laude

Wisselende verwachtingen bij de start van het nieuwe steenfruitseizoen
Hencke verwacht een goede oogst voor het komende steenfruitseizoen, dat vanaf week 48 losbarst. "De dammen zijn vol, maar een koele lente met vorst heeft geleid tot zeer hoge verliezen in abrikozen. We verwachten een daling van 24% ten opzichte van het oogstvolume van vorig jaar. Dit betekent dat abrikozen bijna 'exotisch' worden in de steenfruitsector. Met ongeveer 13,6/13,8 miljoen kartons zijn de oogstverwachtingen voor pruimen ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Het verwachte volume voor perziken blijft ongewijzigd en er kan een lichte stijging zijn. Voor nectarines wordt echter verwacht dat nieuwe aanplant zal leiden tot een toename van ongeveer 18% ten opzichte van vorig jaar. Er zal vooral een stijging zijn van late rassen uit de Ceres-regio, wat waarschijnlijk zal leiden tot een volumegroei in de periode maart/april."


Rode en gele pruimen in kartonnen trays van 500g voor de Oostenrijkse markt

Grote vraag naar nectarines
Hencke ziet verder groeipotentieel voor met name Zuid-Afrikaanse nectarines. "Voorgerijpte en handgeplukte nectarines zijn een absolute topper aan het worden. Witvlezige nectarines, die tot nu toe zeer voorzichtig werden ontvangen, hebben zich de afgelopen twee jaar goed weten te vestigen - vooral in Oostenrijk. We hebben ook vertrouwen in de verwachte volumestijging van nectarines. Onze klanten motiveren ons zelfs om grotere volumes te leveren voor acties. Dit was vorig jaar niet mogelijk."

De zeevrachtkosten zijn licht gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl de algemene teeltkosten zijn gestegen. "Dit komt vooral door de stijging van de elektriciteitskosten en de stijging van de dieselprijs. Veel telers hebben nu zonnepanelen aangeschaft om load shedding te voorkomen. Dit is het moment dat er gewoon geen elektriciteit is. Voor ons in Europa ondenkbaar, maar in Zuid-Afrika maakt dit deel uit van het dagelijkse leven", besluit Hencke.

Voor meer informatie:
Christian Hencke
FFC Fresh Fruit Company GmbH
Oberhafenstraße 1
Fruchthof, 2. Stock
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel.: +49 (0)40 32529728
info@freshfc.de
www.freshfc.d

Publicatiedatum: