Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opkomende blauwe bessensector in Zimbabwe bedreigd door valutacrisis

Een valutacrisis en hoge leenkosten bedreigen momenteel de blauwe bessensector in Zimbabwe. Desondanks heeft het land dankzij gunstige klimatologische omstandigheden hoge opbrengsten weten te realiseren met open veldbeplanting. Bovendien heeft een vroege levering aan exportmarkten geleid tot een verdubbeling van de blauwe bessenproductie tot 7.000 ton dit jaar.

Echter zijn de aanplantingen, die sinds 2018 met bijna 800% zijn uitgebreid tot 575 hectare, dit jaar gestagneerd. Telers hadden te kampen met hoge leenkosten en ondervonden de impact van een volatiel economisch klimaat. Hoge rentetarieven en beperkte toegang tot langdurige financiering hebben nadelige gevolgen voor telers, die slechts 75% van hun exportopbrengsten in Amerikaanse dollars ontvangen, terwijl het saldo in een lokale valuta wordt betaald die sinds het begin van het jaar bijna 90% is gedevalueerd.

Bron: reuters.com

Publicatiedatum: