Tholen - "De volumes van Hass avocado bleven stabiel afgelopen paar weken, maar voornamelijk dankzij kleinere maten (20 t/m 32)", vertelt Elena Rogojnikova van The Greenery. "De aankomsten vanuit Chili in de maand november bleven verrassend aan de hoge kant (34% van de totale export naar Europa), gevolgd door Israël, waarvandaan de volumes blijven stijgen ondanks de situatie (24% van de totale export). Ook de volumes uit Colombia bleven stijgen met grootste deel aan kleine maten (18% totale export).

"Marokko komt met iets lagere aantallen dan geprognotiseerd. Met name ook kleinere maten (7% totaal Europese export), even veel als Mexico. Ondanks een daling van de avocadoprijzen in de Verenigde Staten worden er tot nu toe er niet veel meer Mexicaanse avocado’s naar Europa geleverd", vertelt Elena. "De vraag naar avocado’s blijft nog steeds wat achter. De reden hiervoor zijn waarschijnlijk de hogere prijzen. De druk ligt voornamelijk bij de grove maten. Prijzen voor grove maten zijn redelijk stabiel (maat 12/18). Voor de kleinere maten (20-32) is er een prijsdaling ingezet."

Bij de Spaanse Hass avocado’s is het seizoen ook uitdagend. Vanwege een tekort aan regen begin van het seizoen in de regio Malaga geven de bomen te weinig fruit. Gelukkig komen er wel wat avocado’s uit regio Cadiz en Huelva om het tekort aan te vullen", vertelt de importeur. "In week 48 verwachten we daling in Hass avocado aankomst uit Chili. Vanwege de lokale feestdagen worden er matige volumes verwacht. De Marokkaanse exportvolumes zijn beperkt omdat de avocado’s kleiner zijn dan was verwacht. Dit ondanks dat het seizoen al vroeger gestart is dan normaal."

"Hetzelfde geldt voor Spanje. De Israëlische avocado-export blijft traditioneel hoog, maar ook met name met kleinere maten. In december eindigt het Chileense avocadoseizoen en Chili wordt vervangen door Spanje, Marokko en Israël. Wegens beschikbaarheidsissues blijven de prijzen voor grove maten Hass avocado (12-18) stabiel. Kleine maten staan wat meer onder druk", aldus Elena.

Volgens de importeur blijven de volumes Greenskin-avocado's stabiel. "De volumes Israëlische Greenskins blijven – afgezien de situatie in het Midden-Oosten - stijgen. Het seizoen van Ettinger is deze week afgerond en wordt opgevolgd door Pinkertons, die zullen doorgaan tot medio maart. Er wordt voldoende Pinkerton uit Israël verwacht het gedurende seizoen en in alle maten. Spanje is vertegenwoordigd op de Greenskin avocadomarkt met Bacon en Fuerte met traditioneel lagere prijzen dan Pinkerton. In het algemeen blijven de prijzen op Greenskins naar verwachting stabiel."

Voor meer informatie:
Elena Rogojnikova
The Greenery
Mob: 06 52 64 76 00
e.rogojnikova@thegreenery.com