Initiatiefnemers van onder andere Mama’s Maaltijden, TommyTomato en Ekoto zijn vanwege hun duurzame impact op het Nederlandse voedselsysteem verkozen tot Foodheld 2023 tijdens de bekendmaking van Food100, een lijst uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers in de voedselketen die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen.

"Deze zes Foodhelden van 2023 staan op de schouders van alle andere voedselveranderaars. Zij hebben zich onderscheiden door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren", aldus Sheila Struyck namens de Food100-juryleden.

Serdar Tolenaar | Mama’s Maaltijden
"Sedar Tolenaar had de ambitie om in zijn PLUS-supermarkt écht lekkere maaltijden aan te bieden om zo klaar te zijn voor de toekomst. Hij nam drie koks in dienst en begon Mama’s Maaltijden. Er zijn meerdere Mama’s aangesloten om authentieke gerechten te serveren uit verschillende werelddelen. De mama’s koken volgens originele recepten, pittige gerechten worden bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Met hun Stichting 'Iedereen verdient een Mama' zetten de founders van Mama's Maaltijden zich in om jongeren die opgroeien zonder mama extra aandacht te geven, bijvoorbeeld door een bijdrage voor sportles, begeleiding naar een baan of opleiding of het waarmaken van hun lang gekoesterde dromen."

Ivar van Dorst | Ekoto
"Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen."

Bas Turk | TommyTomato
"Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen veel te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato. Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm. Ze maakten het hun missie om kinderen samen groente te leren eten in de klas. Inmiddels hebben ze al 6000 kinderen en 109 scholen aan een gezonde schoollunch geholpen, in totaal al meer dan 300.000 lunches."

De volledige Food100-lijst van 2023 vind je op www.food100.nl/2023.