Er worden weer volop bladgroenten en koolsoorten in Murcia en Oost-Spanje geoogst. De hoeveelheden zijn consistent en voldoende om de Europese markt tevreden te stellen. Het aanbod is nu zelfs iets te groot, want de vraag is momenteel teruggevallen na een zeer goede start.

"De oogst is trager op gang gekomen dan vorig jaar omdat er later is aangeplant vanwege de hitte in augustus en september", vertelt Domingo Llamas, voorzitter bij Unexport. "De opbrengst is tot nu toe niet erg hoog geweest omdat het ontbrak aan koud weer en regen. Nu beginnen de temperaturen te dalen, maar een beetje regen is toch nodig om de maatvoering op orde te krijgen", voegt hij toe.

"De prijzen zijn zeer goed geweest voor sla sinds het begin van het seizoen, maar nu dalen de vraag en de prijzen. Die liggen zelfs onder de teelt- en verpakkingskosten. Het wordt wachten op een heropleving van de markt", vertelt Llamas.

"Broccoli maakt dezelfde situatie mee. We begonnen met een uitstekende vraag omdat er in de afzetmarkten geen product van eigen teelt meer voorhanden was. En in Spanje was er nog maar weinig aanbod omdat de aanplant later had plaatsgevonden dan gebruikelijk. De prijzen zijn zeer goed geweest tot de eerste helft van november en we hopen nu dat ze in december weer zullen stijgen", zegt de voorzitter van Unexport.

Het areaal van bladgroenten en bloemkool is ongeveer gelijk aan dat van vorig seizoen, maar van broccoli zijn er mogelijk ongeveer 30% minder hectares volgens Llamas. En dat heeft te maken met een gebrek aan rentabiliteit en met de onzekerheid over de beschikbaarheid aan water.

"Water is nooit overvloedig geweest in de regio Murcia, maar dit jaar is het echt zorgwekkend voor de hele sector. De beperkingen op de overheveling van water van de rivier de Taag naar de rivier de Segura kunnen ons dit seizoen veel schade berokkenen en bovendien regent het bijna niet. En als het regent, gebeurt dat in de gebieden die het dichtst bij de kust liggen, wat opslag onmogelijk maakt. We weten dus niet of we onze waterbehoefte zullen kunnen dekken, vooral in de lente, wanneer de dagen langer en warmer zijn", waarschuwt Domingo Llamas.

Voor meer informatie:
Domingo Llamas
Unexport
Pol. Ind. Juan Lucas, C7 – Nave 4
30816 La Hoya - Lorca (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 48 67 04
domingollamas@unexport.es
www.unexport.es