"Dit seizoen lijkt nog gecompliceerder te worden dan het vorige voor de Marokkaanse AGF-sector", zegt Mostapha Mohattan, CEO van exporteur Fructimoor. Mostapha wijst dezelfde factoren aan die ook telers te berde brengen en verzekert dat de meest veerkrachtige en professionele exporteurs zullen komen bovendrijven in deze moeilijke periode.

"Het lot eist zijn tol van de Marokkaanse telers, die kampen met een moeilijk seizoensbegin", stelt Mostapha. "De redenen zijn al genoegzaam bekend sinds deze zomer: een significant neerslagtekort, de verspreiding van ToBRFV en andere ziekten in de tomaten- en paprikateelt, een steeds warmer wordend klimaat en herhaalde, vroege en intense hittegolven. In augustus werd in Souss Massa een piek van 50,04°C opgemeten. Daarnaast zijn er de nog steeds stijgende prijzen van grondstoffen."

Het uitgestelde begin van het groenteseizoen heeft de prijzen doen stijgen op zowel de lokale Marokkaanse markt als de exportmarkt, zegt Mohattan, die de exportbeperkingen van vorig seizoen in herinnering brengt. "In de maand november is de prijs van tomaten op de groothandelsmarkt meer dan 7 dirham (€0,63) per kilo geweest, als direct gevolg van onvoldoende aanbod. In februari 2023 besloot de overheid de tomatenexport te beperken toen de prijs 9 dhs (€0,82) bereikte. Verschillende exporteurs werden verrast door deze beslissing en waren gedwongen hun reeds verpakte producten en klaar voor export op de groothandelsmarkt met verlies te verkopen."

"De impact op de oogst wordt ook gevoeld in de citrussector. Er wordt minder opbrengst verwacht dan in voorgaande seizoenen, en dan vooral in vergelijking met 2021-2022. We kunnen spreken van een mislukte start voor de vroege clementines", voegt Mohattan toe.

Hoe kunnen we het positieve zien in deze moeilijke tijden? Mohattan antwoordt: "De Marokkaanse AGF-sector is altijd veerkrachtig geweest in uitdagende tijden. Onze telers barsten van de energie en verbeeldingskracht. In hun strijd tegen ToBRFV zijn de telers niet stil blijven zitten. Ze hebben hun eigen initiatieven ontplooid en zelf zaden geïmporteerd. Ze zijn erin geslaagd om een opbrengstniveau te behalen dat dicht bij dat van vorig jaar ligt na slechts 4 weken vertraging."

Wat betreft de aanpassing aan droogte, verdubbelt Marokko zijn inspanningen om de wateropslagcapaciteit te vergroten met verschillende projecten voor de bouw van waterbekkens en met de uitbreiding van de capaciteit van de ontziltingsinstallaties in de provincie Souss Massa.

De overheid heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het handhaven van het areaal door subsidies tot 40% van de kosten voor de zaden toe te wijzen aan tomaten-, uien- en aardappeltelers. We passen ons al redelijk goed aan de natuurelementen aan, de grootste uitdagingen liggen echter op het gebied van logistiek en administratie."

De meest veerkrachtige professionals zullen het hoofd boven water kunnen houden en stappen vooruit kunnen zetten, voegt Mohattan toe. "We sparen geen enkele moeite om de markt te blijven bevoorraden. De telers die leveren aan Fructimoor doen hun uiterste best om een continu aanbod van kwaliteitsproducten te garanderen, zelfs in deze moeilijke omstandigheden. We zetten in op de tevredenheid van onze telers, die graag zaken doen met ons vanwege onze professionaliteit en onze manier van zakendoen. In dergelijke moeilijke omstandigheden wordt de tevredenheid van de teler even belangrijk als die van de klant. We staan zelfs op het punt om nieuwe markten te openen, met name in het VK en de Golfstaten."

Voor meer informatie:
Mostafa Mohattan
Fructimoor
Tel: +33 659752318 (Frankrijk) / +212 656873543 (Marokko)
contact@fructimoor.com
www.fructimoor.com