Het najaarsevenement van Business Club Freshpark Venlo stond dit jaar in het teken van transformatie in ondernemerschap. Voorzitter Michiel Geraedts opende de bijeenkomst en benadrukte de uitdaging en noodzaak om in te spelen op marktontwikkelingen voor continuïteit en groei. De sprekers van de dag, Fons Kersten van 'Hoeve Rosa' en Carolien Kortooms, oprichter van Toverland, deelden hun verhalen over succesvolle bedrijfstransformaties.

Voorzitter Michiel Geraedts opent de bijeenkomst

Fons Kersten, eigenaar van 'Hoeve Rosa', nam het publiek mee op een reis door de 110-jarige geschiedenis van zijn bedrijf. Van een gemengd bedrijf tot een moderne melkveestal met melkrobots, en uiteindelijk de transformatie naar een uniek vergadercentrum. Een verhaal van flexibiliteit en succesvolle heruitvinding, aangepast aan veranderende omstandigheden.

Fons Kersten van Hoeve Rosa

De tweede spreker, Carolien Kortooms, de "founding mother" van attractiepark Toverland, deelde het inspirerende verhaal van het park dat zich ontwikkelde van een kleine speler tot het tweede best bezochte attractiepark van Nederland. Ze besprak niet alleen de uitdagingen in de recreatiebranche maar ook hoe ondernemerschap, enthousiasme, inzet en visie de weg baanden voor deze indrukwekkende transformatie.

Carolien Kortooms, oprichter van Toverland

Naast de inspirerende verhalen was er ook aandacht voor de veranderingen binnen de businessclub zelf. Voorzitter Michiel Geraedts kondigde het vertrek aan van Sandra Bogaard als bestuurslid en bedankte haar voor haar jarenlange toewijding aan de club. Hij benadrukte dat de businessclub blijft transformeren en zich moet blijven vernieuwen voor haar leden, zowel bestaande als nieuwe, met een heldere visie op de toekomst.

Sandra Boogaard neemt afscheid als bestuurslid

De middag eindigde met een uitstekend verzorgd buffet, waarin de deelnemers de gelegenheid hadden om na te praten en nieuwe connecties te maken. Het evenement was niet alleen een kans om te leren van succesverhalen, maar ook een gelegenheid voor ondernemers om samen te komen en te streven naar groei en continuïteit in een steeds veranderende zakelijke omgeving.

Leden van de Businessclub tijdens de presentaties

Het verhaal van Hoeve Rosa
110 jaar geleden werd het bedrijf gestart als een gemengd bedrijf dat zich reeds transformeerde tot een moderne melkveestal met melkrobots. Echter door uitbreiding van het bedrijventerrein Greenport werden Fons Kersten samen met zijn vrouw Yvonne Kersten noodgedwongen te kiezen voor een andere invulling van ondernemerschap. Hiervoor transformeerde de boerderij om tot een uniek en modern vergadercentrum met alle faciliteiten.

Hoeve Rosa is als boerderij al meer dan 110 jaar oud. In 1980 werd de boerderij door Fons zijn ouders omgebouwd tot melkveehouderij. Oude boerderijgebouwen maakte plaats voor een nieuwe stal en de akkerbouw maakte plaats voor 114 melkkoeien.

Fons nam het bedrijf in 2000 van zijn ouders over. Hij investeerde vooral in melkquotum en in een nieuwe melkveestal met melkrobots. Toch begon het in 2012 te kriebelen… "De omgeving hier is zo mooi en rustgevend, het haalt het beste in iedereen naar boven. En dat willen we graag delen. Vandaar dat we aan de slag gingen met onze eerste vergaderruimte: De Weidekamer. Een aantal jaren later namen we ook de Beemd in gebruik."

"In 2021 hebben we onze melkveehouderij getransformeerd tot een volledige vergaderlocatie. Onze melkkoeien zijn in 2020 verhuisd naar Velden en de stallen maakten plaats voor een nieuw bijgebouw met drie grote, luxe ruimtes. We hebben ons erf opnieuw ingericht met veel groen, paadjes en nieuw water. Zo creëren we een plek waar iedereen in het groen en zonder afleiding kan samenkomen, in een buitengewoon inspirerende omgeving." (Bron: website)


Leden van de businessclub tijdens de presentaties

Het verhaal achter Toverland
Het idee voor Toverland kreeg Carolines broer Jean Gelissen sr. in 1996, in recreatiepark Steinerbos. Na een aantal jaren van doorzetten en vasthouden was het de Rabobank die hun de lening verstrekte van 19 miljoen gulden voor de start van indoor speelpark Land van Toos in Sevenum. Het Speelpark opende in 2001 haar deuren; een overdekt attractiepark waar magie en het creëren van magische gelukservaringen centraal staan.

In 2004 kwam daar met Wunder Wald een tweede hal bij. Sindsdien is Toverland blijven groeien met nieuwe outdoor themagebieden voorzien van diverse attracties. Het is momenteel het tweede best bezochte attractiepark in Nederland met inmiddels meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Een geweldige transformatie en steeds groeiende.

In 2012 moest Caroline door haar gezondheid noodgedwongen een stap terug doen. Na haar terugkomst merkte ze dat het roer om moest op het gebied van management en leidinggeven. De daaropvolgende jaren legde ze de nadruk in de organisatie op bedrijfscultuur, verantwoordelijkheid nemen en eigenaarschap tonen bij het personeel. Met de visie: ‘gelukservaringen creëren’, en deze te verankeren in de harten van de medewerkers, lukte het haar om met Toverland het volgende niveau van groei en ontwikkeling te bereiken.

Toen Caroline in november 2019 een stapje terugdeed uit de dagelijkse leiding en haar functie overdroeg aan de zoon van haar broer, vroeg ze zich af of het niet een mooi moment zou zijn om helemaal te stoppen. Dit deed ze om zich volledig te richten om andere bedrijven te helpen middels inspirerende presentaties over o.a. transformatie in leiderschap en ondernemerschap.

Bron: Business Club Venlo