Een belangrijke mijlpaal in de ratificatie van de NZ-EU Vrijhandelsovereenkomst (FTA) is bereikt, met 524 van de 705 leden van het Europees Parlement die gisteravond voor de goedkeuring van de overeenkomst stemden.

“Ik ben verheugd te horen over de succesvolle stemming voor de goedkeuring van de NZ-EU FTA in het Europees Parlement. Dit is een belangrijke stap naar het in werking treden van de overeenkomst,” zei minister van Handel en Exportgroei Damien O’Connor.

“De brede steun voor de overeenkomst vanuit het hele Europese Parlement toont de waarde van deze deal voor beide partijen. De FTA zal de al sterke handels- en investeringsbanden tussen Nieuw-Zeeland en Europa nog meer verdiepen.

“Nieuw-Zeeland werkt ook in hoog tempo aan de ratificatie van de overeenkomst, zodat onze exporteurs zo snel mogelijk van de voordelen kunnen profiteren. Dit kan betekenen dat de overeenkomst al in de eerste helft van 2024 in werking treedt,” zei Damien O’Connor.

Voordelen van de deal zijn onder andere:

  • Een jaarlijkse boost voor het Nieuw-Zeelandse BBP tot $1,4 miljard, en een verhoging van de export naar de EU tot $1,8 miljard per jaar tegen 2035.
  • Rechten verwijderd op 91% van de goederenexport van Nieuw-Zeeland naar de EU vanaf de inwerkingtreding, stijgend tot 97% na zeven jaar.
  • Tariefbesparingen van $100 miljoen per jaar op de export van Nieuw-Zeeland naar de EU vanaf dag één - de hoogste onmiddellijke tariefbesparingen van alle Nieuw-Zeelandse FTA. Dit omvat het verwijderen van tarieven op producten zoals kiwi's, mānuka honing, vis en zeevruchten, uien, wijn en industriële producten.
  • Significant nieuwe quotatoegang voor rundvlees, schapenvlees, boter en kaas - honderden miljoenen dollars per jaar waard, indien gevuld.

Voor meer informatie: beehive.govt.nz