Tussen de vele kassen van El Ejido, in de Zuid-Spaanse provincie Almería, rijzen letterlijk de hightech kassen van Romenatur op, waar de opbrengst en de kwaliteit van de komkommerteelt dankzij de hoogtechnologische oplossingen een flinke sprong voorwaarts hebben gemaakt.

“We beschikken over een areaal van 12 hectare: 5 met nieuwe kassen, 5 met kassen in de omschakeling naar hightech en 2 met traditionele kassen die we voorlopig gaan behouden”, zegt Montse González. “Naast komkommers telen we ook Palermo paprika's in hightech kassen, maar de komkommerteelt haalt het grootste voordeel uit de hoogtechnologie, zowel qua opbrengst als qua kwaliteit en uniformiteit van het product.”

“Op dit moment oogsten we ongeveer 20-23 kilo per vierkante meter”, vervolgt Juanmi Romera. “In totaal praten we over 1 tot 1,15 miljoen kilo op 5 hectare. Dat is 30% meer dan in een traditionele kas.”

In dit soort hoge kassen kunnen teelttechnieken worden toegepast die optimaal gebruikmaken van de ruimte zonder dat de hoeveelheid licht voor de planten wordt beperkt. Dat is heel belangrijk om de grootte en de kwaliteit van de vruchten gedurende de hele teeltcyclus te behouden.

“We hebben de komkommers geplant op 7 oktober, en op 20 november zijn de planten al ongeveer 3 meter hoog. Op 25 maart, wanneer de cyclus ten einde komt, zullen ze gegroeid zijn tot 6 à 9 meter. Om het groeiritme te behouden en de belasting voor de planten te minimaliseren, snoeien we de onderste bladeren en bloemen en laten we de planten zakken zodat ze steeds een hoogte van ongeveer 3 meter en een constante lading komkommers hebben.”

“Zo krijgen we uniforme vruchten en hebben we nooit klasse II of III product. Vanaf het begin oogsten we continu klasse I.”

Stijgende consumptie Palermo paprika's
"Wat betreft de Palermo paprika's hebben we dit jaar gekozen voor de Palermo Rock variëteit van Rijk Zwaan, die resistent is tegen echte meeldauw. Deze resistentie geeft ons gemoedsrust, zeker gezien het feit dat virussen en plagen in paprika's seizoen na seizoen toenemen.”

“Op dit moment oogsten we groene paprika's, in de maanden februari, maart en april schakelen we over op de rode om daarna weer verder te gaan met de groene tot eind mei.”

"De Palermo paprika doet het erg goed op de markt”, benadrukt Juanmi. “De consumptie ervan groeit jaarlijks met ongeveer 8-10% en hoewel de markt ervan niet zo groot is als die van de California paprika, is dit product zeer gewaardeerd in heel Europa, onze bestemmingsmarkt.”

Voor meer informatie:
Romenatur
Paraje la Cumbre s/n
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 645 765 095 / +34 645 769 977
info@romenatur.com
www.romenatur.com