Het is hoogseizoen voor de Noord-Amerikaanse paddenstoelensector. De oogst en de consumptie begonnen traditioneel op te lopen in de maand september en blijven hoog tot in de eerste maanden van het nieuwe jaar.

"De vraag piekt enorm in de aanloop naar de feestdagen", zegt Mark Kreiner van Mother Earth Organic Mushrooms. Het begint in de herfst wanneer de temperaturen dalen. Dan koken en eten de mensen meer thuis, en dat is zeker het geval rond de feestdagen, zoals Thanksgiving en Kerst. “Eerst is er de verhoogde vraag richting de feestdagen en direct na nieuwjaar hebben veel mensen goede voornemens om gezonde producten te consumeren. Paddenstoelen passen perfect in het plaatje van een veganistische levensstijl of zijn ideaal voor wie een Keto of Paleo dieet wil volgen. Na Pasen neemt de consumptie dan weer af tot het weer herfst is."


Portobello's

De soorten die het meest worden geconsumeerd tijdens de feestdagen zijn witte champignons, kastanjechampignons en portobello's, die voornamelijk worden gebruikt om op te vullen. “Deze drie traditionele variëteiten zijn het meest populair in de aanloop naar de feestdagen. We zien geen vergelijkbare sprong in consumptie bij de exotische paddenstoelencategorie tijdens dezelfde periode”, vertelt Kreiner.

Verpakking van witte champignons

Automatiseringsslag
Hoewel de vraag hoog is, heeft de paddenstoelensector de afgelopen jaren een krimp ervaren. Je hoort nog altijd dat bedrijven stoppen. Kreiner gelooft dan ook dat paddenstoelenkwekerijen in Noord-Amerika op zoek zijn naar meer kosteneffectieve manieren om paddenstoelen te kweken, verpakken en verzenden.

“Ten eerste is het in zijn huidige staat een zeer arbeidsintensieve sector. De beschikbaarheid van arbeid in de VS is niet langer overvloedig zoals in het verleden en het wordt steeds uitdagender om werknemers te vinden en te behouden. Daarnaast stijgen de kosten van arbeid en andere inputs zoals compost, veen, energie en water naar een hoog niveau.”

De weg is lang en moeilijk, maar Kreiner ziet de noodzaak van meer automatisering om de arbeidsbehoefte te doen dalen en eventueel ook het rendement te doen stijgen. “We zijn gewoon niet efficiënt genoeg meer. Het wordt niet gemakkelijk om over te schakelen naar een andere teeltstijl, maar er zit niets anders op, aangezien veel teeltbedrijven nog steeds in familiebezit zijn en kapitaalinjecties nodig zullen hebben.”

Het tekort aan arbeidskrachten stimuleert de ontwikkeling van geautomatiseerde oogstsystemen. Robots scannen het paddenstoelenbed en identificeren de paddenstoelen die moeten worden geplukt. De machine plukt vervolgens de paddenstoelen, snijdt de steel af en legt de paddenstoel in een container.

Kreiner gelooft dat er in de toekomst meer automatisering zal worden geïmplementeerd en dat paddenstoelenkwekerijen in Noord-Amerika het Europese teeltmodel zullen kopiëren, dat in de loop der jaren uit noodzaak al is geëvolueerd vanwege het gebrek aan arbeidskrachten.

Voor meer informatie:
Mark Kreiner
Mother Earth, LLC
Tel: +1 610-268-5904 (VS)
mkreiner@organicmushrooms.com
www.organicmushrooms.com