Tholen - Gisteren was het Experience Center Van Gelder in Ridderkerk opnieuw de locatie waar een groot deel van de AGF-sector samenkwam voor een nieuwe editie van de AGF Kennis(sen)dag. Het netwerkevent kon rekenen op de enthousiaste aanwezigheid van zo’n 300 deelnemers. Daarbij was er de gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van Van Gelder groente en fruit: de rondleiding voerde onder meer langs de groentensnijderij, het geautomatiseerde magazijn en de fustenwasserij.

Dagvoorzitter Sander Bruins Slot trapte de bijeenkomst af met een welkomstwoord en een vraaggesprek met Gerrit van Gelder van Van Gelder groente en fruit over onder meer de focus op plantaardige alternatieven voor vlees die het bedrijf ontwikkelt voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. “Er zijn heel veel ingrediënten om mooie dingen en beleving mee te maken. Dat zal de komende jaren toenemen.”

Van Gelder vermijdt daarbij het gebruik van e-nummers en soja. Hoewel een rondvraag onder de aanwezigen aantoonde dat lang niet iedereen klaar is om het stukje vlees bij de warme maaltijd vaarwel te zeggen, ziet Gerrit kansen. “Wij moeten mensen overtuigen dat het gezonder is en lekkerder.”

Vervolgens nam Jelger de Vriend van Normec Groen Agro Control het publiek mee in de impact die te maken valt met kwaliteit. Jelger legde het publiek de vraag voor hoeveel consumenten bereikt worden met één vrachtwagen gevuld met bakjes cherrytomaten van 250 gram. Na schattingen die uiteenliepen van 10.000 tot 50.000 bleek het te gaan om 160.000 consumenten. Om het belang van kwaliteit aan te geven: Dat is bijvoorbeeld zo’n drie keer het inwonertal van Ridderkerk.

Jelger gaf aan dat bij kwaliteit vertrouwen een grote rol speelt en dat dit zorgt voor meer consumptie. Fluctuaties in kwaliteit en beschikbaarheid vormen bij de invulling daarvan uitdagingen die andere sectoren niet kennen. Zo liet hij weten dat om bijvoorbeeld een jaarrond mango retailprogramma te vullen wel tussen de twaalf en vijftien landen van herkomst nodig zijn om die schommelingen op te vangen.


Jelger de Vriend

Waar deze fluctuaties traditioneel vooral aan het begin en eind van het seizoen uitdagingen bieden, ziet Jelger dat door de impact van de klimaatverandering de kwaliteitsuitdagingen toenemen en zich niet meer beperken tot de randen van het seizoen. “Het extreme weer is echt een uitdaging, daar zullen we mee moeten dealen.”

Om die uitdagingen het hoofd te bieden en de risico’s onder controle te houden, wordt strategisch kwaliteitsbeleid belangrijker, liet Jelger weten. Onder meer het monitoren van productie- en kwaliteitsrisico’s en een intensievere samenwerking tussen de afdelingen inkoop en kwaliteit zijn maatregelen die daarbij in beeld komen. Het zorgt in elk geval voor meer behoefte aan kennis en data, stelde hij vast. “Als je aan één kant het vertrouwen van de consument wil en de focus op smaak en het beter wil doen en aan de andere kant dit soort uitdagingen hebt in beschikbaarheid, veilige producten en uiterlijk, dan is dat een enorme balanceeract.”

Vervolgens was het de beurt aan professioneel darter Dirk van Duijvenbode die zich onder de naam Aubergenius op internationale toernooien met de top van de dartwereld meet. In een vraaggesprek met de dagvoorzitter gaf Dirk – die deels in de AGF-sector werkt bij Van Onselen Aubergines - een inkijkje in de dartwereld.

Hij ging onder meer in op het drie uren trainen per dag, het grotendeels ontbreken van een sociaal leven – hij maakt uitzonderingen voor bruiloften en begrafenissen van naaste familie – en de boost die het publiek kan geven. Met zijn huidige plaats in de top tien, heeft Dirk het doel om in de top vier te belanden. Uiteraard slaat hij zo nodig ook de WK-finale niet af. Gevraagd naar tegen wie hij dan speelt antwoordde Aubergenius: “Het maakt mij niet uit tegen wie, als die maar verliest.”

Tot slot was er de gelegenheid om onder het genot van een hapje, drankje en buffet, te netwerken en de dag af te sluiten met een potje darts tegen Aubergenius of een cartoon van Sandor Paulus om daarna met een goed gevulde goodiebag huiswaarts te keren

Klik hier om de fotoreportage te bekijken