Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Odilo Duarte: "Soms stuurt Peru tot 700 containers per week naar Europa"

"Peruaanse avocadosector moet inzetten op rassendiversificatie"

Op 23 november viert Odilo Duarte, doctor in de landbouwwetenschappen aan de Universiteit van Berlijn en een referentie in de Latijns-Amerikaanse fruitteelt, zijn 80ste verjaardag. Odilo heeft een succesvolle internationale carrière uitgebouwd, niet alleen als docent aan universiteiten in Peru, Honduras en Florida, maar ook als adviseur voor belangrijke organisaties zoals de FAO, de CCI of USAID. Vandaag de dag blijft Odilo actief als consulent in de internationale fruitbranche en is hij ook vertegenwoordiger van de Maluma avocado en de Bounty onderstam voor Latijns-Amerika.

“Ik begon van onderaf, werkend in de kwekerij van de Agrarische Universiteit-La Molina in Lima, Peru. Maar het was in Californië, toen ik een masteropleiding in de Tuinbouw volgde, dat ik voorgoed vertrokken was in de fruitteelt voor de rest van mijn leven”, vertelt Odilo. “Ik heb veel fruitsoorten opgekweekt in de 15 jaar die ik werkte in La Molina en de 20 jaar in El Zamorano, een Amerikaanse universiteit in Honduras. Sinds 14 jaar ben ik nu terug in Peru. In 2010, toen ik samen met een collega uit Hawaï een boek over tropisch fruit voorbereidde, leerde ik de Maluma variëteit kennen.”

De export van avocado's is een relatief recent gegeven in Peru, merkt Odilo Duarte op. “In de jaren '90 waren er zelfs geen Hass avocado's, er werden toen Fuerte, Nabal en Creoolse avocado's geteeld en geconsumeerd. Pas in 1995 besloot een Peruaans bedrijf om zich te wagen aan de aanplant van ongeveer 500 hectare Hass avocado's en vanaf toen explodeerde de teelt van dit ras in het land.”

“Vandaag de dag beslaat het Hass areaal 60.000 hectare. Deze exponentiële groei is misschien te snel gegaan, want er zijn steevast enkele weken waarin we de Europese markt verzadigen, met tot 700 containers per week."

“De opbrengst zal blijven stijgen omdat er nog veel jonge aanplanten zijn, maar ik voorzie geen grote uitbreidingen meer voor oogst in de piekperiode.”

Maluma binnenkort op de Amerikaanse markt?
De Hass avocado, een variëteit die toevallig werd ontdekt door Rudolph Hass in zijn tuin, bracht een revolutie teweeg in de Peruaanse en wereldwijde export van avocado's en is vandaag de dag nog steeds het meest geëxporteerde ras. Toch is er nog veel potentieel voor nieuwe variëteiten die verbeteringen bieden op teelttechnisch gebied, in andere periodes op de markt kunnen worden gebracht en geteeld kunnen worden in gebieden waar de Hass avocado niet goed gedijt.

“In Peru is er al zo'n 500-600 hectare Malumateelt. In Guatemala hebben we enkele boomgaarden die dit jaar hun eerste oogst hebben, in Colombia zijn er 2 kwekerijen actief met dit ras, net als in Brazilië, waar enkele aanplanten al uitstekende resultaten hebben opgeleverd. We werken ook samen met een kwekerij in Argentinië en in Paraguay. En misschien het belangrijkste, de Peruaanse agrarische gezondheidsdienst Senasa werkt aan de goedkeuring voor export naar de VS.”

Rodrigo Duarte, de zoon van Odilo, stelt immers dat de avocadosector zich eigenlijk nog in de beginfase bevindt wat de veredeling van rassen betreft. “In Peru hebben gekloonde avocado's bijvoorbeeld nog geen succes gehad, ook omdat we niet beschikken over de ideale onderstammen voor ons klimaat. Nieuwe rassen, zoals Maluma, moeten de sector naar een hoger niveau tillen en deze veerkrachtiger maken tegen klimaatverandering, waterschaarste en verzilting van de bodem.”

“Maluma geeft zijn eerste fruit anderhalf jaar na de aanplant, is tot 20% productiever dan Hass en heeft een grotere weerstand tegen hitte en kou”, benadrukt Rodrigo. “Boven de 35 graden kent Hass fruitval of kaliberverlies. Maluma kan veel beter tegen die hoge temperaturen. Dit is belangrijk in tijden van klimaatverandering en in plaats van Antilliaanse avocado's, die hittebestendig zijn, zouden in bepaalde Latijns-Amerikaanse gebieden dus ook Maluma's kunnen worden geteeld.”

Kersen met lage koudebehoefte uit Californië
De testresultaten van Maluma in verschillende delen van de wereld zijn veelbelovend, merkt Odilo op, die ook op z'n 80ste nog vol ideeën zit voor nieuwe projecten.

“Op dit moment werk ik aan een boek over de fruitteelt voor gebruik op de universiteit en mijn collega uit Hawaï en ik zijn de eerste versie van ons boek Tropical Fruits ook aan het bijwerken.”

“En via Perú Frut, een op R&D gerichte kwekerij die ik 12 jaar geleden opstartte met een partner, testen we de teelt van kersen uit Californië met lage koudebehoeften, evenals enkele steenfruitrassen uit Spanje die zeer goede resultaten geven. We werken ook met de Rojo Brillante kaki uit Spanje, die ondertussen al wordt geëxporteerd naar Europa wanneer het daar laagseizoen is”, vertelt Odilo.

In het video-interview met Odilo luisterde Rodrigo vanuit Zuid-Afrika, waar hij werkt bij avocadokwekerij Allesbeste, aandachtig naar zijn vader. “Het is duidelijk dat mijn vader een grote invloed op mij en mijn tuinbouwcarrière heeft. Veel van wat ik weet over avocado's heb ik geleerd van hem”, vertelt hij. “Het is een groot voorrecht voor mij om samen met hem nog projecten te kunnen opzetten.”

Voor meer informatie:
Odilo Duarte
Tel: +51 991160054 (Peru)
[email protected]
www.aguacatemalumalatinoamerica.com

Publicatiedatum: