Volgens onderzoeksgroep Fundecitrus heeft Huanglongbing (HLB) 38% van het citrusareaal in Brazilië besmet. Dat kan ervoor zorgen dat de opbrengst in de komende vijf jaar met 60% daalt.

HLB, ook bekend als citrusgreening, is een ernstige en besmettelijke bacteriële ziekte die citrusbomen aantast. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Candidatus Liberibacter, die wordt overgedragen door insecten. HLB heeft verstrekkende gevolgen voor citrusbomen, omdat het hun groei belemmert, de vruchtkwaliteit vermindert en uiteindelijk tot de dood van de boom kan leiden. Symptomen van HLB zijn onder meer vergelende bladeren, asymmetrische groei van takken, verminderde vruchtgrootte, en misvormde, bitter smakende vruchten.

Uit het jaarlijkse onderzoek naar HLB blijkt dat het areaal waar de plaag wordt vastgesteld, is gestegen van 24,42% in 2022 naar 38,06% in 2023 in de citrusgordel São Paulo en Triângulo/Sudoeste Mineiro. "Dat is een toename van 56%, oftewel 77 miljoen zieke bomen op een totaal van 203 miljoen sinaasappelbomen in de regio."

Dit is het zesde achtereenvolgende jaar waarin de ziekte zich gevoelig verspreidt, maar het was de grootste stijging in procentpunten sinds 2008. De aanwezigheid is aanzienlijk toegenomen in alle regio's en bij alle soorten teeltbedrijven, van klein- tot grootschalige. “Het is een heel delicaat moment. We bevinden ons in een situatie waarin correct management doorslaggevend zal zijn om de aanwezigheid terug te dringen”, zegt Juliano Ayres, algemeen directeur van Fundecitrus.

De regio's met de hoogste incidentie blijven Limeira (73,87%), Brotas (68,53%), Porto Ferreira (59,65%), Duartina (55,66%) en Avaré (54,79%). Dit jaar heeft de regio Altinópolis zich aangesloten bij deze groep, met een percentage van 40,60%. Van deze regio’s vertoonden Duartina, Altinópolis, Avaré en Brotas de grootste stijgingen ten opzichte van de incidentie in 2022 (met respectievelijk 30, 25, 23 en 19 procentpunt).

In het middensegment blijven de regio's São José do Rio Preto (20,54%), Bebedouro (20,37%), Matão (17,42%) en Itapetininga (11,47%) over. Opvallend is de aanzienlijke stijging in de regio’s Bebedouro en Matão (met respectievelijk 13 en 9 procentpunt) ten opzichte van 2022, aangezien in deze regio’s de ziekte de afgelopen vijf jaar stabiel is gebleven of zelfs was afgenomen. In São José do Rio Preto en Itapetininga bedroeg de stijging respectievelijk 6 en 4 procentpunt. In de regio's Votuporanga (1,77%) en Triângulo Mineiro (0,35%) is de incidentie nog steeds laag, maar in beide regio's werd toch een toename van de ziekte waargenomen.

Bovendien bevinden de sinaasappelsapvoorraden van Braziliaanse verwerkers zich volgens CitrusBR, een groep die de grootste citrusteeltbedrijven van Brazilië vertegenwoordigt, momenteel op het laagste niveau van de afgelopen 12 jaren, als gevolg van zowel het klimaat als citrusgreening.

Bron: simfruit.cl