Tholen - Groenten en fruit aan huis leveren beleefde rond de coronaperiode haar piek. Het was het moment dat men de deur niet meer uit kon, maar de drang naar een gezonde levensstijl hoogtij vierde. Reden voor menig bedrijf om in dit gat in de markt te stappen, maar Bjorn De Schoenmaeker van Vegefruit zag hier al eerder heil in. "De pandemie gaf het bezorgen van groenten en fruit een boost. Thuislevering heeft flink ingeleverd sinds de pandemie, maar blijft voor velen interessant", zo legt de ondernemer uit, die naast Vegefruit ook sinds 2021 les geeft aan PTS Mechelen. "Ik vind het fantastisch om mijn kennis en ervaring te delen met jongeren. De tuinbouwsector staat vol uitdagingen, we moeten jongeren warm maken om deel uit te maken van deze fantastische branche."
Bjorn is in 2012 gestart met Vegefruit, gelegen in Puurs Sint Amands in de provincie Antwerpen. "Ik ben altijd in de groenten- en fruitsector actief geweest, van kwaliteitsmedewerker, tot keurder, commercieel medewerker en aankoper. Ik ben onderaan begonnen en stapsgewijs gegroeid." In 2012 besloot hij dus dat het tijd was voor een nieuwe stap. Een eigen onderneming waarbij particulieren, bedrijven en scholen lokaal fruit aan huis bezorgd kunnen krijgen. "De eerste drijfveer was eigenlijk dat ik mijn eigen pad wilde gaan bewandelen. Ik haalde weinig voldoening meer uit mijn werk, waarbij mijn ideeën geremd werden. Ik wilde mijn eigen keuzes maken, zodat je er ook zelf verantwoordelijkheid voor draagt. Door mijn affiniteit met de sector besloot ik vervolgens in het leveren van groenten- en fruitpakketten te stappen."
"Zo zijn we gestart met één klant, wat vandaag de dag is uitgebreid naar scholen, kindercrèches, bedrijven, sportkampen, maar gedurende de coronaperiode vonden ook meer en meer particulieren hun weg naar Vegefruit."
Dit doet Bjorn door het product zoveel mogelijk direct in te kopen bij telers en groothandelaren, waarna het verdeeld wordt en vervolgens geleverd aan haar klanten. "We hebben zo weinig mogelijk voorraad en brengen het dagvers bij onze relaties. Deze bestellingen kunnen verschillen van grote boxen voor bedrijven tot een Jonagold, een Pink Lady en wat aardappelen voor een gezin. Op deze manier willen we de korte keten zo goed mogelijk in stand houden. Door een eerlijke prijs te betalen aan lokale handel en seizoensgebonden te werken. We zijn dan ook trots ambassadeur van Lekker van bij ons."
Het is de manier waarop het bedrijf zich wil onderscheiden tussen de grote jongens in het landschap. "Er is sinds corona veel concurrentie in het bezorgen van groenten en fruit. Ik weiger echter onder de prijs van concurrenten te gaan zitten. Kwaliteit primeert, al heb ik niet de arrogantie om te zeggen dat ik alles 'top' kan aanleveren. Groenten en fruit is iets speciaals, eigenlijk iets onberekenbaars… Iedereen moet uiteindelijk zijn facturen kunnen betalen en er iets aan verdienen. Dat is ook de reden dat ik alleen lokaal belever. Zodra je meer als 20 kilometer moet gaan rijden voor te leveren, moet je ook meer vergoeding vragen. Wij willen de directe service behouden. Het is soms lastig, want uiteindelijk wint prijs het voor de consument altijd, maar toch zien we dat dit stukje lokaal en direct contact gewaardeerd wordt. Het is onze visie en daar houden we ons aan."
Waar de consumptie van groenten en fruit dus zijn piek beleefde gedurende de coronaperiode, is dit in de jaren erna toch weer wat gedaald. "Iedereen is weer naar de winkels gegaan, waar ongezonde voeding ook weer steeds meer over de toonbank ging. Dit zorgde ervoor dat de bestellingen bij ons weer wat minder werden, maar ook dat de sector in zijn geheel minder onder de aandacht van het publiek kwam."
Enthousiasme voor de sector
Het is de reden dat Bjorn hier verandering in wil brengen. Gedurende de pandemie belandde hij in het onderwijs. "Daar kwam ik door mijn netwerk van vroeger in contact met oude relaties, die eigenlijk unaniem aangaven dat er een grote noodzaak is aan vakkennis in de AGF-sector. Er is echter niet een directe opleiding voor de werknemers, waar veel bedrijven naar zoeken. Van daaruit kreeg ik de vraag of ik werknemers van hen niet kon helpen met het ontwikkelen van deze ervaring en kennis."
Vandaag de dag is Bjorn deels leerkracht en deels teeltleider aan de PTS Mechelen. "We willen de bedrijven kennis laten maken met onze school en de school laten kennismaken met de bedrijven. Dit om een wisselwerking te creëren, zodat wij onze leerlingen kunnen uitdagen en prikkelen om in deze fantastische sector aan de slag te gaan. We willen een springplank zijn."
"Zo zijn we nu iets aan het ontwikkelen om jongeren weer affiniteit te geven met deze mooie sector", vervolgt Bjorn. "Door middel van gastsprekers en lessen op scholen willen we jonge potentiële werknemers weer enthousiast krijgen voor het werk in de groenten- en fruitsector. In Nederland zijn ze daar al een stuk verder in, maar opleidingen ter promotie van de sector zijn er in België helaas nog niet veel. Daar proberen we nu in te schakelen."
"Afgelopen week waren we te gast bij Bakker Belgium in Boom, volgende week zijn we uitgenodigd bij Belorta in Sint Katelijne Waver. Daar komt Ward Verberck van VLAM volgende week als gastspreker voor onze leerlingen in de 3e graad. Behoorlijk druk, maar zo hebben we het graag."
Voor meer informatie:
Bjorn De Schoenmaeker
Vegefruit
Leipark 13,
2870 Puurs-Sint-Amands, België
0475 700 010
[email protected]
www.vegefruitdelivery.be