Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse kastanjetelers willen huidige plantdynamiek graag voortzetten

De kastanjeoogst uit Périgord-Limousin, bestemd voor de versmarkt, die op meer dan 1.800 hectare worden geteeld, is inmiddels afgerond. De oogst van kastanjes bestemd voor verwerking bijna.

2023: "Kleine opbrengst, kleiner dan voorspeld"
"De opbrengst zal dit jaar kleiner zijn dan die van vorig jaar, een jaar waarin de opbrengst vrij groot was," legt Géraldine Maignien van de Franse Interprofessionele Kastanje Unie Périgord - Limousin - Midi-Pyrénées uit.

"De warme en droge weersomstandigheden (september/oktober) hebben de teelt beïnvloed en geleid tot een aantal problemen (schimmelproblemen). Hierdoor moest een groot deel van de opbrengst worden weggegooid."

Dit jaar zal de opbrengst naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk uitkomen op slechts 3.000 ton, tegenover 4.000 ton vorig jaar. "Met de toename van de opbrengst in het zuidwesten van Frankrijk, dankzij de nieuwe aanplant die de afgelopen 10 jaar is gedaan, zou er sprake moeten zijn van een toename, maar helaas zal dat dit jaar (nog) niet gebeuren."

De kastanjes uit Limousin worden 800 bedrijven geteeld. De teelt vindt plaats in de Franse departementen Dordogne, Lot, Corrèze, Haute-Vienne, Charentes en Lot-et-Garonne.

80% versmarkt en 20% voor verwerking
"Bij het opmaken van de handelsbalans werd duidelijk dat de kastanjeconsumptie in Frankrijk flink is toegenomen. Frankrijk exporteert en importeert ook kastanjes.

De Franse opbrengst varieert van 8.000 tot 10.000 ton, afhankelijk van per seizoen. "80% van de oogst is bestemd voor de versmarkt en 20% voor de verwerking (om er producten van te maken waar kastanje in is verwerkt als kastanjecrème of vacuümverpakte kastanjes).

Van de 8.000 tot 10.000 ton exporteert Frankrijk 2.400 ton. De import van verse kastanjes variëert en ligt tussen de 5.000 en 8.000 ton, afhankelijk van het jaar (in 2020 is 7.500 ton verse kastanjes geïmporteerd), en 3.200 ton voor gepelde kastanjes, om de behoeften van verwerkingsbedrijven te kunnen dekken."

Blijven planten in de diverse teeltgebieden
"Geconfronteerd met een toenemende vraag naar gepelde kastanjes, is onze strategie om te blijven planten in de diverse teeltgebieden. We zijn niet zelfvoorzienend en Franse handelaren geven de voorkeur aan kastanjes van eigen bodem, en vooral uit het zuidwesten van Frankrijk. We proberen daarom de telers met nieuwe aanplant te sturen in de richting van rassen die geschikt zijn voor dit segment."


Sinds 2022 wordt het werk van de telers in het zuidwesten van Frankrijk in de kijker gezet via het merk 'Marrons du Périgord-Limousin'.

Een toegewijde sector
"De kastanjetelers uit Périgord-Limousin passen dagelijks duurzame teelttechnieken toe als verantwoord waterbeheer, agrobosbouw en een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Met dit soort acties doen de telers er alles aan om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit blijft behouden en ze zo goed mogelijk te informeren en te beschermen. Er zijn bijvoorbeeld maatregelen getroffen om de komst van vleermuizen in boomgaarden aan te moedigen en zo bij te dragen aan het behoud van deze soorten die goed zijn voor het ecosysteem."

Gids om inkopers van AGF-afdelingen te informeren
"We realiseerden ons dat er sprake was van gebrek aan kennis over de producten," vertelt Géraldine Maignien. Verse kastanjes liggen bijvoorbeeld vaak naast andere noten en gedroogd fruit in de schappen van supermarkten en dat is niet goed.

"Er moet veel kennis worden bijgebracht, want bij kamertemperatuur gaat de kwaliteit van kastanjes echt achteruit. De telers doen veel moeite om kwaliteitsproducten te ontwikkelen, maar eenmaal verzonden wordt de koudeketen niet gerespecteerd."

De sector heeft daarom met de hulp van Interfel een gids voor inkopers gepubliceerd om hen alles te leren over de speciale kenmerken en bewaarmethoden van verse kastanjes en de manier waarop ze deze het best in de schappen kunnen promoten.

Voor meer informatie:
Géraldine Maignien
Union Interprofessionnelle Châtaigne Périgord - Limousin - Midi-Pyrénées
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer