Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egypte zal in toekomst tomaten naar Europa exporteren"

De volgende cyclus van de Egyptische tomatenexport zal binnenkort, begin december, van start gaan. Abdelkader Habony, exporteur van een breed assortiment Egyptische groenten en fruit, hoopt meer Europese landen te bereiken.

"Egypte behoort tot de groep van de 5 grootste tomatenproducenten ter wereld, met een volume van meer dan 6 miljoen ton en ruim 200 lokale en internationale variëteiten. Met ons klimaat en verschillende teeltregio’s hebben we het hele jaar door oogst. Dit jaar is daarop geen uitzondering. De weersomstandigheden zijn zeer gunstig en er doen zich geen fytosanitaire problemen met virussen voor", zegt Abdelkader.

Egyptische tomaten worden geëxporteerd naar de Golfstaten, Noord-Afrika en, in mindere mate, Europa. Marokko neemt het voortouw in de export naar Europa, ondanks dat de Marokkaanse opbrengst zes keer lager ligt dan de Egyptische. "Marokko heeft het voordeel van de geografische nabijheid van Spanje, waardoor de transportkosten veel lager zijn. Het is alsof de Marokkaanse exporteurs hun lokale markt bedienen. Onze transportkosten zijn drie keer hoger. In de loop van de jaren zijn Europese importeurs gewend geraakt aan het kopen van Marokkaanse tomaten. We moeten ook niet vergeten dat veel Egyptische tomaten op de lokale markt worden afgezet, maar dat is niet de hoofdreden", zegt Habony.

De exporteur hoopt op een keerpunt gezien de moeilijkheden waarmee telers in Spanje, Frankrijk en Marokko worden geconfronteerd. "De daling van de tomatenopbrengst in Europa zal in de eerste plaats ten goede komen aan Marokko, maar ook aan Egypte. We hebben gezien dat Europese importeurs zich de afgelopen twee jaar voor veel groenten tot Egypte hebben gewend en het is een kwestie van tijd dat Egypte ook zijn tomaten naar Europa exporteert. De kwaliteit van de Egyptische groenten en fruit en verpakkingen hoeft niet langer bewezen te worden."

Volgens Habony zal het nadeel van de transportkosten irrelevant worden als Europa blijft kampen met een tekort. "Egyptische telers zullen concurrerender zijn op andere delen van de kosten, omdat ze in de vollegrond telen. We hebben geen kassen nodig. Over het algemeen zijn de teeltkosten hier lager en we hebben geen financiële verliezen als gevolg van virusgerelateerde problemen", besluit Habony.

Voor meer informatie:
Abalkader Alhabony
Alhabony Group
Tel: +20 1090999229 (Egypte)
[email protected]
www.alhabounygroup.com/en/

Publicatiedatum: