Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Vaes, Hellingenfort, 'Smaak begint hier':

"We kunnen als streek een sterk label zijn in België en Nederland"

Tholen - Een streek als label. In een markt met steeds meer clubrassen die zonder origine gebrand worden, wordt lokaal ook steeds belangrijker, zo stelt het initiatief ''Smaak begint hier'. De samenwerking uit Haspengouw wil een tegenantwoord zijn van anonimiteit en origine weer centraal zetten. "Je ziet dat in Nederland de Betuwe al een dergelijke reputatie heeft, maar zij hebben er met ons, als Haspengouw, een sympathieke concullega bij", vertelt Karel Vaes van Hellingenfort, en recent benoemd tot voorzitter van 'Smaak begint hier'.


Karel Vaes

Het initiatief van de provincie bestaat al even, aangevuld met een team van het Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen (CIAGO) en Visit Limburg. Echter heeft Karel sinds zijn benoeming besloten op het gaspedaal te trappen. "'Smaak begint hier' is een samenwerking tussen verschillende producenten van streekproducten. Het begon als een manier om onze producten op de kaart te zetten, maar al snel kwamen we erachter dat we als Haspengouw de meest culinaire streek van België zijn. Alleen vergaten we dit lange tijd naar buiten uit te dragen. Toen hebben we besloten om als samenwerking de rest van de horeca in België en Nederland met onze streek kennis te laten maken door middel van gezamenlijke logistiek, maar ook beeldvorming en toerisme. Recent zijn we daar de eerste stappen in deals en logistiek mee aan het zetten."

Haspengouw als merk
Want sinds deze week is het initiatief de samenwerking aangegaan met horecagroothandel Van Zon. "Zij zullen al onze producten gaan bezorgen bij de verschillende restaurateurs en aangesloten partijen. We zagen namelijk dat er bij de verwerking van het eigen product een hele andere keten bij hoort dan in de verse AGF. Gewone groothandels hebben niets met dranken, ciders of wijnen, terwijl onze regio zich, naast het vers, ook in dit aspect aan het ontwikkelen is. De foodservice wordt steeds belangrijker en de behoefte van telers om daarin afzet te creëren is groot. Door middel van evenementen, demonstraties en samenwerkingen met koks proberen we van de oubollige sfeer van streekproducten af te komen. Met de hulp van de provincie, CIAGO en dus Van Zon willen we onze innovatieve voedingsproducten nu linken aan de markt."

Inmiddels zijn er zo'n 23 producenten aangesloten bij 'Smaak begint hier'. "We zien dat we hier samen sterk in staan. We doen het ook echt als collega's die samen een regionaal portfolio voor het grote publiek buiten Haspengouw in beeld brengen. We hebben ook gemerkt dat we hier complementair in zijn, waardoor we verwachten de groei door te kunnen zetten. Dit doen we bijvoorbeeld ook op beurzen, waar relaties die met mij werken geïntroduceerd worden aan het product dat andere aangesloten partijen aanbieden."

Klasse I voor verwerking
Het portfolio van het initiatief bestaat dus uit meerdere verse, verwerkte en bewerkte producten uit de regio Haspengouw. "Met het CIAGO zijn we ook veel aan het testen en proeven voor eventuele noviteiten, maar voor 'Smaak begint hier' richten we ons op producten die direct vermarkt kunnen worden."

Een voorbeeld hiervan is de Rosine appel die Karel teelt. "Dat is een nieuwe niche, die we mooi aan het ontplooien zijn. Het is een bijzonder lekkere consumptieappel, maar bovendien buitengewoon geschikt om te verwerken. Hij is namelijk perfect in staat te karamelliseren zonder suiker toe te voegen. Moderne rassen zijn vaak gekweekt om crunchy en sappig te zijn, maar daardoor breken de cellen gelijk open. De Rosine is ingekruist met een oude variëteit die langgerekte cellen heeft. Als je deze opwarmt, breken ze niet gelijk open, waardoor hij zijn structuur behoudt en van nature karamelliseert. Het is een technisch verhaal, maar het is de reden dat hij zeer geliefd is onder chefs voor taarten, compote of gekaramelliseerde appels bij pens of bloedworst."

De teler teelt deze variëteit inmiddels op zo'n 10 hectare, waarmee Karel zich voornamelijk richt op gebruik voor het label van 'Smaak begint hier'. "Zo hebben we nog meer variëteiten, zoals de Maurice appel. Het zijn rassen die we niet willen opschalen naar landelijke retailmerken. Het is voor het exclusieve segment, waarbij smaak geprioriteerd wordt. Onder de andere aangesloten partijen hebben we nog meer van dit soort producten. Of het nu bieren, compote of verse lekkere bessen zijn. Voor verwerking zien we vaak dat er industriefruit naartoe gaat, maar voor dit initiatief gebruiken we enkel klasse I fruit. Smaak en constantheid hiervan liggen voorop, waarmee we ons richten op het op toeleveren van specifiek de horeca. Lokaal wordt business", besluit Karel.

Voor meer informatie:
Karel Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon, België
+32 477 50 03 23
karel@hellingenfort.be
www.fruitmethartenziel.be

Of geïnteresseerden bij:
nicolas.deswaef@ciago.be
www.smaakbeginthier.be