Tanith Freeman wiegde tijdens een vlucht naar Johannesburg een kersentak op haar schoot, zwaar beladen met fruit: een paar kilo kersen op minder dan een meter afstand. Ze was op weg naar de lancering van het nieuwe kersenseizoen van Dutoit, waar foodbloggers kennis zouden maken met de kersenteelt.
"Het blijft voor mij elk jaar weer een wonder als we de bomen in bloei zien staan en acht weken later de boomgaard vol kersen zien hangen", zegt Tanith, productontwikkelingsmanager bij Dutoit. "Acht weken is heel kort, onze foutenmarge is heel klein."
Tanith Freeman deelt haar vreugde over de eerste kersen van het seizoen met gasten tijdens de lancering van Cherry Time™.
Elke boom wordt gekoesterd. "Door de boomgaarden wandelen is een absoluut genot, de natuur is zo vergevingsgezind. Ieder jaar koesteren we de kersen die we telen."
De klanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa zullen ook het fruit koesteren dat ze volgende week ontvangen. Omdat de markt leeg is, worden de kersen in eerste instantie zowel door de lucht als over zee vervoerd.
Prachtige winter: de koudste in meer dan tien jaar
"Het is een schitterende winter geweest. Kleine bruine schubben beschermen de knoppen tegen kou en nattigheid en als de lente aanbreekt, komen ze gewoon tevoorschijn. Het weer was fantastisch. We willen dat het koud is, en hoe eerder hoe beter. We hebben 40% meer koude-eenheden geteld dan de voorgaande twaalf jaar!"
In twintig jaar tijd hebben ze in Ceres geen vorst meer gekend zoals vorige winter, merkt Tanoth op. Ze konden zich geen betere winter wensen, maar de lente was niet altijd optimaal voor de bestuiving.
"De levensvatbaarheid van het plakkerige kussentje van de meeldraad om stuifmeel te ontvangen is minder dan acht uur – een werkdag – dus het venster voor bestuiving wordt gemakkelijk gemist. De kersen zijn wat licht en de reden daarvoor is puur dat het weer tijdens de bloei koud en nat was."
De beste genetica voor elke plaats
"We hebben er lang over gedaan en nauw samengewerkt met internationale veredelaars om onze kersenrassen te selecteren. Het is een heel lang proces geweest om de beste genetica te vinden voor de beste locatie, die ook niet de hele lange koude winters nodig heeft zoals de traditionele variëteiten."
De beschikbaarheid van moderne kersengenetica heeft een revolutie teweeggebracht in de kersenteelt in Zuid-Afrika.
"We beginnen in Worcester. Het is helemaal niet koud in Worcester, maar we kunnen er kersen telen dankzij de juiste genetica en de manier waarop we telen", legt ze uit. "Een eenvoudig voorbeeld is dat we de irrigatie in hoogte hebben aangepast, zodat we na de oogst van bovenaf kunnen bewateren om een beetje frisheid te stimuleren. In Worcester krijgen we in de zomer immers geen regen."
De kersen uit Worcester worden op de markt al snel vergezeld van de oogst uit Warm Bokkeveld en vervolgens van de kersen die op grote hoogte worden geteeld in Koue Bokkeveld.

Modern pakstation
In het vorig jaar geopende kersenpakstation van Dutoit wordt zes ton kersen per uur verpakt.
Op 1 november zijn de online bestellingen van Cherry Time geopend voor liefhebbers van kersen in Zuid-Afrika: "Houd rekening met een doorlooptijd van vier tot acht dagen: het duurt ongeveer een week om je bestelling te verwerken en onze kostbare lading naar je te verzenden. Dan ontvang je kersen alsof je ze zojuist zelf van de bomen hebt geplukt", zegt Runei Kotze, merk- en mediacoördinator bij Dutoit. "We leveren aan deur in het grootste deel van de West-Kaap en enkele zones in Gauteng of Durban."
Voor meer informatie:
Runei Kotze
Dutoit Agri Cherry Time™
Tel: +27 74 968 5168 (Zuid-Afrika)
[email protected]
https://cherrytime.co.za/