Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministerie van VWS neemt signalement 'Voeding en gezondheid' in ontvangst

In Nederland worden mensen ouder, maar ook zwaarder en vaker chronisch ziek. Voeding kan het verschil maken, maar de kennis over de invloed van voeding op de gezondheid schiet soms tekort. Onderzoek is nodig om voedingsrichtlijnen en voedingsnormen beter aan te laten sluiten bij de voedingsbehoeften van specifieke bevolkingsgroepen. ZonMw heeft samen met het RIVM, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum de kennisbehoefte in kaart gebracht en gebundeld in het signalement ‘Voeding en gezondheid' dat is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het voedingsbeleid en de voorlichting over voeding zijn gebaseerd op richtlijnen van de Gezondheidsraad. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op het best beschikbare wetenschappelijk bewijs. Naast de Richtlijnen Goede Voeding stelt de Gezondheidsraad voedingsnormen vast. Dit zijn aanbevelingen over hoeveel voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamines en mineralen, het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en om ziekten te voorkomen. De voedingsnormen zijn gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke literatuur en internationale adviezen, met name die van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Een groot deel van het onderzoek naar voeding en gezondheid is uitgevoerd bij gezonde en relatief jonge mensen met een gezond gewicht. Hierdoor zijn sommige voedingsnormen niet goed vertaalbaar naar de huidige oudere en zwaardere bevolking. Er is aanvullend onderzoek nodig om de richtlijnen door te ontwikkelen en te verfijnen, voedingsnormen beter te laten aansluiten bij de huidige bevolkingssamenstelling, en beide beter te laten aansluiten bij specifieke kwetsbare bevolkingsgroepen zoals bijvoorbeeld ouderen en zwangeren.

Met diepgaande kennis over voeding en gezondheid bij verschillende doelgroepen in de samenleving kunnen de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum hun adviezen optimaliseren. Door deze voedingsrichtlijnen en -normen toe te passen in onderzoek kan een beter inzicht worden verkregen in hoe het ervoor staat met de voedingstoestand van Nederland. Ook kunnen voedings- en leefstijlinterventies en beleid beter op specifieke doelgroepen toegesneden worden.

ZonMw pleit voor een slagvaardig onderzoeksprogramma dat gericht is op verdere doorontwikkeling en verfijning van de Richtlijnen Goede Voeding en het breder onderbouwen van de voedingsnormen afgestemd op de huidige Nederlandse bevolking. Zo’n onderzoeksprogramma levert op korte termijn kennis op die ingezet kan worden in het voedingsbeleid en zo kan bijdragen aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking.

Het signalement 'Voeding en Gezondheid: Investeren in de basis voor voedingsbeleid' is tot stand gekomen via een samenwerking tussen ZonMw, RIVM en voedingsonderzoekers uit het veld. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum hebben meegedacht en inhoudelijke input gegeven.

bron: ZonMw

Publicatiedatum: