Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karl Lusted van Hemdahl

Beoordeling van houdbaarheid en plaagrisico's voordat container op bestemming arriveert

Het wordt steeds belangrijker voor verladers, exporteurs en telers om te begrijpen wat er gebeurt met groenten en fruit en andere bederfelijke waren wanneer deze onderweg zijn, of dat nu van pakstation naar haven, van haven naar haven of van haven naar eindbestemming is.

Er zijn grote problemen met de voedselzekerheid en ruim een derde van alle groenten en fruit gaat verloren of wordt verspild. Kunnen deze problemen worden verminderd door meer informatie over wat er feitelijk met voedsel gebeurt tijdens het transport?

Karl Lusted, CEO van Hemdahl, begon zijn carrière in de telematicasector. Hij zag hoe informatie van apparaten zoals dataloggers werd geregistreerd en opgeslagen, als een vereiste, maar geen van deze gegevens werd gebruikt om de toeleveringsketen te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.


Bron: Hemdahl

"Als we deze data analyseren, kunnen we echt een verschil maken in de hoeveelheid voedsel die wordt verspild in de koelketen. Er is ook de kwestie van door voedsel overgedragen ziekten die elk jaar duizenden mensen het leven kosten en die vroegtijdig kunnen worden opgespoord. De gegevens zijn er, ze moeten alleen nog worden geanalyseerd. We kunnen de resterende houdbaarheid bepalen door te kijken naar de opslag- en transportomstandigheden, we kunnen schade door bevriezing of koeling opsporen en ook bepalen of ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn."

Hemdahl is een SaaS-platform dat temperatuur- en vochtigheidsgegevens voor bederfelijke producten analyseert om inzichten te bieden in de productkwaliteit en -veiligheid. Het Hemdahl-analysesysteem kan gegevens importeren uit een telematicasysteem, ERP-systeem of Transport Management System (TMS). Geavanceerde data-analyse wordt gebruikt om het effect te bepalen dat de opslagomstandigheden hebben op de kwaliteit en veiligheid van bederfelijke producten. Er worden twaalf verschillende risicogebieden geanalyseerd om het algemene risiconiveau te bepalen.

"We kunnen bijvoorbeeld zien wanneer de temperatuur verandert, of dat deze in het begin verkeerd is ingesteld. Met dit soort informatie kunnen bedrijven de zwakke punten in de koelketen zien, verbeteringen aanbrengen en fouten in de toekomst voorkomen."

Tien jaar geleden waren er heel weinig verbonden dataloggers, nu zijn veel containers slim en voegen verladers meer realtime mogelijkheden toe en worden hiaten in de gegevens gedicht. Er is nog steeds behoefte aan meer realtime informatie, omdat veel gegevens pas kunnen worden gedownload als het schip dicht bij de kust is.

"Toch is er grote vooruitgang in de scheepvaartsector wat betreft realtime gegevens. Het Starlink satellietinternet wordt uitgerold door bedrijven als Maersk en Hapag-Lloyd om zeevarenden toegang te geven tot internet om contact te houden met vrienden en familie, maar dat betekent ook dat er meer informatie kan worden verzameld terwijl schepen op zee zijn door betere connectiviteit. Toch moeten we nog steeds de informatie van intermodale ketens verbeteren."


Bron: Hemdahl

"Met toegang tot realtime informatie tijdens het transport kunnen we de gegevens analyseren voordat de container in de haven aankomt en kunnen we de kwaliteit voorspellen. Zo kunnen ontvangers bepalen welke containers als eerste moeten worden afgehandeld, of zelfs of het zin heeft om ze te lossen. Bovendien hebben havens een beperkt aantal inspecteurs, zodat de gegevens kunnen worden gebruikt om vast te stellen welke containers moeten worden geïnspecteerd."

"Veel producten die over de hele wereld worden verzonden, zijn onderworpen aan koudebehandelingsprotocollen als gevolg van een risico op ziekten of plagen. De verificatie wordt nog steeds handmatig uitgevoerd, wat tot onnauwkeurigheden kan leiden en tijdrovend is. Als we beschikking hebben over de gegevens van de reis, kunnen we zien welke containers ‘veilig’ zijn omdat ze de juiste koudebehandelingsprotocollen hebben gevolgd. En zo kunnen we het risico op de aanwezigheid van plagen inschatten."

Hemdahl begon met het aanmoedigen van rederijen om van de dienst gebruik te maken, omdat dit de grootste impact zal hebben op de voedselverspilling. Maar het bedrijf biedt diensten aan voor iedereen die analyse van zijn gegevens nodig heeft, zelfs voor één enkele lading over zee, per spoor of over de weg. De gegevens kunnen binnen enkele seconden worden gedownload en geanalyseerd.


Bron: Hemdahl

Het bedrijf heeft ook een gratis app voor voedselveiligheid met informatie over 180 vaak verzonden producten, inclusief parameters zoals temperatuur, vochtigheid, houdbaarheid, enz. Deze app is beschikbaar in zowel de Android- als iOS-appstores.

Voor meer informatie:
Karl Lusted
Hemdahl
Tel: +353 91 884048 (Ierland)
karl.lusted@hemdahl.com
www.hemdahl.com