Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte is derde grootste wortelleverancier van EU

In 2022/23 was Egypte de derde grootste leverancier van wortelen aan de EU, met 12.000 ton van juli 2022 t/m juni 2023, meldt EastFruit.

Dit is een record voor Egypte. Het was 33 keer zoveel als in 2021/22 en 7 keer zoveel als in 2018/19, het vorige recordseizoen. Egyptisch peen werd net als voorheen vooral in de lente en de vroege zomer naar de EU geëxporteerd.

De groei ging gepaard met een algehele stijging van de Europese wortelimport als gevolg van problemen met de eigen oogst. In Polen daalde de worteloogst in 2022 bijvoorbeeld met 8% en bereikten de prijzen in mei 2023 een record van $ 1,10 per kilo.

Polen, dat 11.600 ton wortelen importeerde uit derde landen, was de vierde grootste importeur van dit product in de EU. In totaal importeerde de EU vorig seizoen 126.000 ton wortelen uit derde landen. Dat is 2,5 keer meer dan tussen juli 2021 en juni 2022. Roemenië, Nederland en Bulgarije zijn de drie grootste importeurs.

Turkije bleef voor het vierde seizoen op rij de grootste leverancier met een volume van 39.000 ton. Israël stond op twee met 12.000 ton. Terwijl Turkije bijna het hele jaar door aanwezig was op de EU-markt, piekten Egypte en Israël in de tweede helft van het seizoen.

Servië en het Verenigd Koninkrijk stonden op 4 en 5. Beide landen richtten zich vooral op export naar de buurlanden. De meeste wortelen uit Servië gingen naar Hongarije en Kroatië. Het Verenigd Koninkrijk leverde vooral aan Ierland.

Een ernstig tekort aan wortelen dwong importeurs uit de EU het afgelopen seizoen op zoek te gaan naar geheel nieuwe importbronnen. Zo werd er in deze periode 9.600 ton wortelen geïmporteerd uit Wit-Rusland en Rusland, en bijna 1.000 ton uit drie Centraal-Aziatische landen (Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië). Ook leveranciers van wortelen uit Marokko en enkele andere landen (China, Costa Rica, Zwitserland, etc.) konden hun aanwezigheid aanzienlijk vergroten.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: