Volgens rapporten van het Afrikaanse Postharvest Losses Information System gaat meer dan 30 procent van de verse groenten en fruit in Afrika verloren als gevolg van inefficiƫnt beheer na de oogst. Tanzania is een van de landen die met dit probleem te maken hebben. De meeste kleinschalige telers wonen in gebieden waar de toegang tot elektriciteit beperkt is. Hierdoor beschikken ze niet over koelopslagfaciliteiten voor hun verse groenten en fruit.
Door het gebrek aan koelopslag gaat bijna 30 procent van de AGF-producten in Tanzania verloren voordat ze bij consumenten terechtkomen. Van tomaten gaat zelfs tot 50 procent verloren voordat ze de markten bereiken als gevolg van slechte bewaar-omstandigheden. Onlangs zijn op zonne-energie aangedreven koelopslagfaciliteiten naar voren gekomen als een mogelijke oplossing. Deze faciliteiten zijn al ten goede gekomen aan duizenden boeren, telers en handelaren in Nigeria. Maar ze bereiken nog steeds veel anderen in heel Sub-Sahara Afrika niet.
Bron: thecitizen.co.tz