Tholen - Het is een ambacht dat nog voornamelijk in België voorkomt. Een arbeidsintensieve teelt dat veel vakmanschap vereist, maar ondanks dat het aantal telers jaarlijks minder wordt, is zondag in het Vlaamse Wolvertem het grondwitloofseizoen weer officieel geopend. Op het teeltbedrijf van Wim De Valck en Elke De Roos kwamen, naast 2000 andere gasten, onder meer de Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en de burgemeester van Wolvertem langs om het startsignaal van een nieuw seizoen te geven. "Een hele eer", vertelt Elke De Roos van het familiebedrijf.
Grote interesse
VZW Brussels Grondwitloof organiseert de officiële opening elk jaar op een ander bedrijf en dit jaar was de keuze gevallen op het teeltbedrijf De Valck-De Roos. Onder het thema 'grondwitloof leeft' werd de eerste grondwitloof geoogst door Elke. Op het bedrijf, gelegen in Wolvertem, zijn Elke en haar man inmiddels de vierde generatie telers. Naast grondwitloof zijn ze ook nog actief in de akkerbouw en telen ze daarnaast kleinschalig asperges, maar deze dag stond uiteraard het witloof centraal. Een product wat onder jongeren langzaam bekendheid lijkt te verliezen, maar zondag was daar, zo stelt Elke, weinig van te merken.
Vlaams minister van Landbouw, Jo Brouns
"Er was bijzonder veel interesse. Dat was een verrassing. VZW Brussels Grondwitloof had ons gecontacteerd om de opening op ons bedrijf te doen, maar daar hadden we eerst nog onze twijfels over. Er gaat toch veel werk in zitten, maar uiteindelijk besloten we het toch op te pakken. En dat bleek een goede keuze, want het was een zeer succesvolle dag en een prachtige manier om ons ambacht in de kijker te zetten. Laten zien dat het niet zo vanzelfsprekend is dat er zo maar witloof op je bord verschijnt. Daar gaat zeer veel arbeid in zitten. Ik denk dat we de mensen dit op een leuke manier hebben kunnen laten zien."
Wim De Valck, Elke De Roos en hun dochter
Minder bitter
Want grondwitloof lijkt een verdwijnend product te worden. Ten onrechte, zo geeft Elke stellig aan. "Wij zijn er groot mee geworden en zowel mijn man als ik zijn inmiddels een vierde generatie teler. Ondanks dat er wat meer werk in gaat zitten, blijft grondwitloof een prachtig product. Het is wat minder bitter dan de hydrowitloof, zo denken wij toch. En de consument lijkt dit ook steeds meer op te pikken. Zeker sinds corona heeft onze verkoop een flinke boost gekregen. Men is meer thuis gaan koken en de interesse in grondwitloof stijgt ieder jaar weer. Die trend is toch mooi om te zien."
Lagere temperaturen
En ook dit seizoen verwacht Elke dat het een goede kan worden voor het witloof. "De nieuwe oogst ziet er zeer goed uit. Voor het mooie zou het iets minder warm mogen zijn. Zowel voor de groei, als voor de verkoop zijn lagere temperaturen voordeliger voor het grondwitloof. Echter zijn we zeker positief. Het is in grondwitloof altijd even afwachten hoe het eruit gaat zien. Daarbij ben je afhankelijk van de natuur, maar tot en met april verwachten we weer goede volumes aan te kunnen bieden."
Het nieuwe seizoen is in ieder geval al goed van start gegaan met een succesvolle opening, zo legt Elke uit. "We hebben uitgelegd hoe we te werk gaan. Van zaaien, wortelen kweken tot het uithalen van de witloof. Het hele proces hebben we willen meegeven aan het geïnteresseerde publiek. Daarna was er ruimte voor een rondleiding en proeverij van verschillende witlofhapjes om te laten zien wat de mogelijkheden van dit prachtige product zijn. Het was een mooie start en nu willen we dit doortrekken in de komende maanden", besluit Elke.
Voor meer informatie:
Elke De Roos
Grondwitloof De Valck - De Roos
Schriekstraat 43,
1861 Wolvertem, België
+32 476 54 58 52
elkederoos89@hotmail.com
VZW Brussels Grondwitloof
www.grondwitloof.be