Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China kondigt nieuwe standaarden voor AGF-verpakkingen aan

Deze week viert China zijn Midherfstfestival, traditioneel gevierd met cadeautjes van prachtig verpakt fruit. Maar in de toekomst zullen retailers wellicht moeten heroverwegen of ze hun fruit zo op de markt willen brengen, want het land heeft een nieuwe reeks maatregelen gelanceerd die het overmatig gebruik van verpakkings-materialen moeten tegengaan.

Rechts: voldoet deze verpakking volgend jaar aan de nieuwe verpakkingsregelgeving?

De Staatsdienst voor Marktregulering heeft de Nationale Standaard Verordening nr. 10 van 2023 uitgegeven. De norm heet officieel "Beperking van overmatige verpakking van verse eetbare landbouwproducten". De standaard is opgesteld door het ministerie van Landbouw en wordt vanaf 1 april 2024 geïmplementeerd.

De belangrijkste technische indicatoren omvatten drie aspecten. Om te beginnen is de bovengrens voor lege verpakkingsruimte 10%-25%. Ten tweede mogen groenten, inclusief eetbare paddenstoelen, in maximaal drie en fruit in maximaal vier verpakkingslagen worden verpakt. Ten derde mogen de verpakkingskosten niet meer dan 20% van de totale verkoopprijs bedragen.

Om de kwaliteit van de groenten en fruit te garanderen en het uiterlijk van het product te verbeteren, zijn de verpakkingen de afgelopen jaren steeds luxueuzer geworden. Zo worden vulmiddelen in verpakkingen geplaatst om schade aan het product tijdens transport te voorkomen, om het te helpen bewaren en om het aantrekkelijk te maken voor de consument. De laatste jaren zijn de verpakkingen echter luxueuzer, groter, duurder en uiteindelijk vervuilend geworden.


Kiwi's verpakt met typisch vulmateriaal om de individuele vruchten te beschermen


Verpakkingsalternatief waarbij minder plastic tussen het fruit wordt gebruikt?

Met deze nieuwe regeling hoopt het ministerie van Landbouw de verspilling van verpakkingsmateriaal en de mogelijke neveneffecten, waaronder milieuschade en hoge consumentenprijzen, te voorkomen.

Tegelijkertijd worden consumenten aangemoedigd om bewust het concept van groene consumptie in praktijk te brengen en geen oververpakte groenten en fruit te kopen.

Publicatiedatum: