Ingo Ehrenfeld teelt kiwibessen op zo'n tien hectare in de regio Heilbronn. "We zijn nu ongeveer een week aan het oogsten en hebben het eerste fruit van dit seizoen al in onze boerderijwinkel kunnen aanbieden. We merken wel dat het fruit nog een beetje moet rijpen en daarom zal het nog wel even duren voordat het seizoen echt op gang komt."
De vooruitzichten voor de oogst van dit jaar zijn goed, vervolgt de innovatieve fruitteler. "We verwachten een goede oogst, hoewel er hier en daar lichte vorstschade is geweest. De kwaliteit, oftewel het uiterlijk van de kiwibessen, is aan het begin van dit seizoen ook veel beter dan vorig jaar. Het fruit zal echter ook dit jaar niet perfect zijn." De oogst vindt meestal half oktober plaats.
© Obsthof EhrenfeldIngo Ehrenfeld teelt voornamelijk het hoogproductieve en smakelijke ras Weiki. Daarnaast heeft hij ook planten staan van het ras Ananasnaya, een variëteit met grote bessen.
Volgens de teler is het afzetseizoen dit jaar goed begonnen. "Producten uit Portugal en Italië vullen de markt nog steeds. Niet alle retailklanten zijn geïnteresseerd in de herkomst en de manier van telen, biologisch of conventioneel. Vanaf week 41 zouden echter alle grotere afnemers ingestapt moeten zijn, waarna het verkoopvenster meestal tot week 46-47 duurt."
© Obsthof Ehrenfeld
Groeiende acceptatie voor regionale kiwibessen
De fruitteler uit de regio rond de Neckar ontdekte de ongewone vrucht tijdens zijn tuinbouwstudie in Weihenstephan (Duitsland). In 2009 werden de eerste planten met kiwibessen geplant. In de daaropvolgende jaren werden zowel de teeltcapaciteit als de afzetkanalen stap voor stap uitgebreid. Ehrenfeld: "Tegenwoordig leveren we ook aan de retail, voornamelijk in Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz, en we merken dat het fruit steeds meer wordt geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor rechtstreekse handel."
Volgens Ehrenfeld spreekt vooral de unieke smaak in combinatie met het hoge vitaminegehalte in het voordeel van de kiwibes. "Het vitamine C-gehalte is veel hoger in vergelijking met de gebruikelijke kiwi's op de markt. De eetbare schil van de kiwibes maakt hem ook geschikter als snack voor tussendoor," zegt Ehrenfeld, die op zijn boerderij ook hardfruit en groene asperges teelt. Naast de afzet van het verse fruit wordt een deel van de oogst ook verwerkt tot sap, dat weer wordt gebruikt om likeur van te maken.

Kiwibes van Ehrenfeld
Ondanks het interessante vermarktingspotentieel zijn er voorlopig geen plannen om het bedrijf uit te breiden. "Gezien de weersextremen en de stijgende minimumlonen is de ontwikkeling van de tuinbouw op dit moment relatief onzeker, ook in de fruitteelt. Over het algemeen is de kiwibes, vergeleken met andere fruitgewassen, niet bijzonder onderhoudsintensief, alleen het oogsten is relatief bewerkelijk, omdat het fruit afzonderlijk moet worden geplukt," besluit de teler.
Voor meer informatie:
Ingo Ehrenfeld
Bio-Betrieb Ehrenfeld KG
Mittlere Gasse 17
D-74239 Hardthausen – Kochersteinfeld
Tel.: +49 (0)7139 933146
[email protected]
www.obsthof-ehrenfeld.de