Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Yelloway-initiatief

Chiquita werkt mee aan ziekteresistent bananenras

Chiquita erkent het belang van meetbare acties tegen klimaatverandering. In een strategische, langdurige samenwerking met KeyGene, MusaRadix en Wageningen University and Research (WUR) introduceert Chiquita met trots het baanbrekende Yelloway-initiatief.

Het Yelloway-initiatief heeft tot doel bananenplanten te veredelen die resistent zijn tegen zowel pathogene ziekten als abiotische stress, met een primaire focus op Tropical Race 4 (TR4) en Black Sigatoka, terwijl ook de CO2-uitstoot wordt verminderd. Het initiatief volgt vier trajecten, te beginnen met het in kaart brengen van het genoom, gevolgd door plantenveredeling, laboratoriumtests en ten slotte veldtesten. Momenteel bevindt de eerste partij Yelloway bananen zich op de Filipijnen voor veldproeven.

"Chiquita is al meer dan 150 jaar actief in de AGF-sector en is getuige geweest van de directe gevolgen van klimaatverandering en de bedreigingen ervan voor het milieu", aldus Peter Stedman, directeur Duurzaamheid bij Chiquita. "Het Yelloway-initiatief stelt ons in staat een verschil te maken, vooral als het gaat om voedselzekerheid en voedingswaarde wereldwijd. Dit proces zal een duurzame oplossing op lange termijn bieden voor de bananenexport, het assortiment bananenrassen vergroten en de CO2-uitstoot verminderen. We zijn ongelooflijk trots op het werk dat we hebben gedaan."

Elk jaar kosten Black Sigatoka, TR4 en andere ziekten de bananensector honderden miljoenen dollars aan gewasbescherming. De huidige praktijk om Black Sigatoka te voorkomen is door middel van sproeien vanuit de lucht, waarbij rechtstreeks CO2-emissie ontstaat. Door resistente rassen te creëren, helpt Chiquita de bananenteelt veilig te stellen, wat resulteert in minder vliegtuigen in de lucht om gewasbescherming toe te passen.

Tot nu toe heeft Yelloway Chiquita en haar onderzoekspartners in staat gesteld een stamboom van bananendiversiteit te maken op basis van meer dan 160 verschillende bananensoorten, wat heeft geleid tot 150 succesvolle kruisingen met in totaal 32.000 zaden. Nu de eerste diploïde F1-bananen in de kas groeien, worden er nieuwe bananenrassen ontwikkeld, sommige met resistentie tegen Fusarium en tolerantie tegen Black Sigatoka. Het uiteindelijke doel van het initiatief is om drie resistente rassen te veredelen die eruitzien, aanvoelen, smaken en bewaren zoals de bij de consument geliefde Cavendish-banaan.

"Als leider in de sector is Chiquita vastberaden om klimaatverandering te bestrijden", aldus Marco Volpi, Chief Marketing Officer van Chiquita Brands. "Yelloway is een ongelooflijke onderneming waarmee we zowel pathogene ziekten als veranderingen in het milieu kunnen trotseren. Nu de eerste partij Yelloway bananen het goed doet op de Filipijnen, werpt ons harde werk zijn vruchten af. Het is een echt bewijs van onze niet-aflatende inzet voor een groenere toekomst."

Voor meer informatie:
Julia Aronson
Chiquita

jaronson@coynepr.com
www.chiquita.com

Publicatiedatum: