Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Nu de appeloogst op het noordelijk halfrond van start gaat, staan de verschillende wereldmarkten voor verschillende uitdagingen en situaties. In Nederland is het seizoen positief begonnen, met een sterke verkoop van Elstar appelen die worden toegeschreven aan hun uitzonderlijke kwaliteit. Ondertussen keert Duitsland terug naar een meer gebruikelijke oogst na een recordjaar in 2022, met iets kleinere oogsten van Elstar- en Gala-appelen. In Oostenrijk blijft vorstschade de telers parten spelen, waardoor de exportmogelijkheden onvoorspelbaar zijn. Zwitserland handhaaft zijn positie als consistente teler van appelen, met de regio's Thurgau en Wallis op kop. Frankrijk verwacht een veelbelovend verkoopseizoen met grotere oogstvolumes en een sterke vraag, terwijl Italië optimistisch is over een overvloedig seizoen, vooral voor biologische en clubappelen. In Noord-Amerika is de staat Washington klaar voor een aanzienlijke appeloogst, terwijl New York voor uitdagingen staat door ongunstige weersomstandigheden. In Argentinië groeit de export naar naburige bestemmingen, geleid door een sterke vraag in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen.

Nederland: Verkoop Elstar appelen goed begonnen
Het verkoopseizoen van Elstar appelen is volgens een Nederlandse fruithandelaar goed begonnen. "Ik denk dat elke Nederlandse supermarkt op dit moment winst maakt. Dat komt vooral door de goede smaak en houdbaarheid van de appel. De kwaliteit van Elstar is dit jaar echt goed. Als je nu goede Elstar gesorteerd krijgt, betaal je tussen de 65 en 70 cent, wat nog steeds 30% meer is dan vorig jaar. Toen was 35-40 cent een gemiddelde prijs en daar kun je niet voor telen. Ik ben positief over de verkoop. Als je ziet hoe vlot de verkoop nu al gaat, zou ik niet weten waarom de prijs later in het seizoen niet verder zou kunnen stijgen."

België: Kwaliteit en volumes Belgische appelen laten te wensen over
Waar de peren in het nieuwe Belgische seizoen een succesverhaal zijn, blijft dat voor appelen nog even achter. "Veel Belgische telers hebben na een matig jaar besloten de appelbomen te rooien, waardoor er minder volumes op de markt komen", vertelt een Belgische handelaar. "Daarnaast is het een moeilijk groeiseizoen geweest met veel regen, wat voor aanzienlijke schurftaantasting heeft gezorgd. De vroege appelrassen hebben goed verkocht, maar de combinatie van de twee factoren zorgt ervoor dat de Belgische Jonagold toch weer een lastig verhaal dreigt te worden."

Eenzelfde probleem doet zich voor bij de biologische appelen. "Schurftdruk zorgt ervoor dat er fors meer naar de industrie is gegaan. Voor de versmarkt lijkt het moeilijk te worden om het seizoen tot eind juni te rekken. De prijzen zijn beter dan vorig jaar, maar we zullen niet tot het einde eigen aanbod hebben, vrees ik."

Duitsland: Normale oogst in 2023 na recordjaar 2022
In vergelijking met de recordoogsten van vorig jaar zal de oogst van Elstar- en Gala-appelen in het Rijnland dit jaar iets kleiner zijn. "Dat de oogst dit jaar kleiner is, is niet ongebruikelijk. Omdat de oogstvolumes vorig jaar zo groot waren, kunnen we spreken van een normale oogst in 2023," aldus een teler. In andere teeltgebieden zijn de oogsten ook kleiner. In de regio Altes Land in Noord-Duitsland wordt een oogst van 299.000 ton verwacht, 13 procent minder dan vorig jaar.

Oostenrijk: Volatiel volume beperkt exportmogelijkheden
In de Oostenrijkse regio Stiermarken is de appeloogst in volle gang. Veel telers hebben grote problemen met vorstschade, benadrukt een exporteur. "De afgelopen jaren hebben we vaak te maken gehad met grote klimatologische uitdagingen, vooral vorstschade, wat leidt tot extreem volatiele volumes. Het ontwikkelen van nieuwe exportmarkten onder deze volatiele omstandigheden is moeilijk, in sommige gevallen zelfs niet mogelijk."

Zwitserland: Thurgau en Wallis blijven grootste telers
Afhankelijk van het ras worden Zwitserse appelen van augustus tot oktober geoogst. Dankzij de goede bewaarbaarheid zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. In 2022 werden op ongeveer 3700 hectare Zwitserse appelen geteeld. De kantons Thurgau en Wallis zijn de grootste teeltregio's. Het ras Gala is de duidelijke nummer één onder de Zwitserse appelen, gevolgd door Golden Delicious en Braeburn.

Frankrijk: Veelbelovend verkoopjaar
Na een moeilijk seizoen in 2022 als gevolg van stijgende teeltkosten en guur weer, bleven de boomgaarden dit jaar gespaard van grote klimatologische ongemakken. Volgens de Association Nationale Pommes Poires "ziet het ernaar uit dat de oogst van 2023 goed zal zijn en dat de consument tevreden zal zijn, zowel kwantitatief als kwalitatief". Naar verwachting zal er dit jaar in totaal 1,5 miljoen ton appelen worden geoogst, een stijging van 12% ten opzichte van de oogst van 2022 en 10% ten opzichte van het driejarig gemiddelde (dat wil zeggen 120.000 ton meer dan de volumes die de afgelopen 3 jaar zijn geoogst). Hoewel de oogst overvloediger is dan in andere jaren, is het volledige potentieel van de teelt nog niet bereikt, maar de volumes liggen nog steeds dicht bij een normaal jaar.

Wat de afzet betreft, zouden de appelen van dit jaar moeten profiteren van een positieve situatie, aangezien de nieuwe oogst binnenkomt op een volledig lege markt, zonder overlapping van voorraden met de oude oogst, in combinatie met een sterke vraag en zeer goede prijzen die zouden moeten worden gehandhaafd. Het marktpotentieel is dit jaar dus veel beter.

Italië: Optimistische verwachtingen voor Italiaanse appelen dit seizoen
Ongeveer een maand voor het begin van het verkoopseizoen 2023/24 spreekt een van de Zuid-Tiroolse consortia over een goede start. De teelt zal naar schatting 10% hoger liggen dan in het seizoen 2022/23 en ook de kwaliteit ziet er goed uit, omdat de zomer minder heet en droog was dan vorig jaar. Er wordt een recordoogst voorspeld voor biologische appelen. Daarnaast zijn clubappelen in opkomst.

SweeTango is koploper. Bijna tegelijkertijd is het Gala seizoen van start gegaan met de juiste maat, kleur en smaak. Sinds half september zijn de Kissabel appelen van het noordelijk halfrond weer op de markt: de Europese oogst is met 40% gestegen. Op 22 september was het de beurt aan de Red Delicious. Kanzi en Ambrosia zullen volgen. Op de Golden Delicious van het nieuwe seizoen moeten we wachten tot begin oktober.

De Italiaanse markt is levendig, met een sterke vraag van veel Italiaanse exporteurs. Dat niet alleen: de handel met Spanje en Duitsland is ook erg dynamisch. Op de Aziatische markten zijn Italiaanse appelen sterk vertegenwoordigd: het bewijs hiervan is de meer dan 63.000 ton die vorig seizoen naar het Verre Oosten werd geëxporteerd, waarvan het grootste deel naar India ging, maar ook naar Singapore en Hongkong. Andere Aziatische landen zoals Taiwan, Thailand en Vietnam spelen een steeds belangrijkere rol dankzij de kwaliteit en het ras van de Italiaanse appelen.

Spanje: Oogstverwachting blijft positief ondanks hagelbuien
De verwachte appeloogst in Catalonië, het belangrijkste teeltgebied in Spanje, is 266.110 ton voor 2023, vergelijkbaar met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (-1%) en 22% hoger dan 2022. Tot nu toe zijn er verschillende hagelbuien geweest in Lleida, waarvan de zwaarste die van 7 mei waren, waarbij ongeveer 282 hectare tussen 80 en 100% schade opliep, en die van 13 juni, waarbij ongeveer 250 hectare tussen 70 en 100% schade opliep. Op 29 juni werden verschillende regio's getroffen door harde wind en zware regenbuien. De schade was divers, van schade aan veldstructuren (gescheurde anti-hagelnetten...), gebroken takken, enz. maar had weinig impact op het verlies van de teelt.

Er is geen noemenswaardige vorst geweest, alleen af en toe. Over het algemeen verwacht het hele land hoge opbrengsten van Gala en Golden van goede kwaliteit. Het fruit ziet er goed uit, hoewel de grootte kleiner is als gevolg van de grote hoeveelheid appelen aan de bomen en de impact van de droogte.

Griekenland: Tot 60% minder aanbod door extreem weer
De appelteelt in Griekenland zal naar verwachting lager zijn dan normaal. In Agia Larissa, waar ongeveer 20%-30% van de appelteelt in Griekenland plaatsvindt, wordt 80.000 ton appelen per jaar geteeld, terwijl het aantal appelbomen meer dan 900.000 bedraagt. De oogst begint met vroege rassen zoals Gala en Ozark Gold, daarna komen de rode rassen zoals Jeromine, Red Velox, Scarlet, Super Chief en Red Cup en tot slot de late rassen zoals Fuji en Granny Smith. Granny Smith maakt de grootste groei door in deze regio en neemt ongeveer 40% van de jaarlijkse teelt in beslag.

Dit jaar heeft Griekenland te maken gehad met een grote storm, maar het weer heeft de Griekse appelteelt al meerdere jaren negatief beïnvloed. Gelukkig bleef de schade in het gebied Agia beperkt, hoewel het heel dicht bij het epicentrum van de storm Daniel lag. In andere gebieden heeft de storm verliezen veroorzaakt; eerst aan mensenlevens en daarna aan eigendommen, zoals gebouwen, apparatuur, machines, wegen en velden.

Omdat het aanbod dit jaar lager zal zijn, neemt de vraag nu al toe. Door de heftige verandering in de weersomstandigheden komen de verliezen dit jaar op ongeveer 60%.

Polen: Appelen van goede kwaliteit ondanks lager volume
Hoewel de appelvolumes in Polen naar verwachting lager zullen zijn, is een appelexporteur tevreden met de kwaliteit van de oogst van dit jaar: "In Polen lijkt de totale appeloogst ongeveer 11 procent lager te zijn in vergelijking met het vorige seizoen. Dat gezegd hebbende, lijken de meest populaire rassen voor de export op een vergelijkbaar niveau te liggen."

Turkije: Veelbelovende start van seizoen, maar schade door hittegolf nog onbekend
De start van het Turkse appelseizoen is tot nu toe veelbelovend, met telers en importeurs op verschillende markten die hoge verwachtingen hebben. Exporteurs zijn klaar om een goed volume fruit van hoge kwaliteit te leveren voor de exportmarkten. Het nieuwe seizoen begint met het ras Gala, dat dit seizoen naar verwachting bijzonder populair zal zijn, met nieuwe boomgaarden die in productie komen in de regio Karaman/Nigde. De oogst van de Gala-appelen begon rond de laatste dagen van augustus. De vraag naar Gala-appelen is groter dan verwacht, vooral vanuit India, en over het algemeen wordt verwacht dat het Turkse appelseizoen in 2023 een succes wordt, met een goede kwaliteit en een verwacht volume.

Er zijn echter verschillende problemen die aan het licht zouden kunnen komen na de hittegolf die de Turkse boomgaarden deze zomer teisterde. Hittegolven kunnen een aantal kwaliteitsproblemen veroorzaken bij appelbomen, zoals zonnebrand, waterstress, vruchtval en verminderde vruchtkwaliteit. De omvang van de impact van de hittegolf op het appelseizoen zal afhangen van een aantal factoren, waaronder de ernst en duur van de hittegolf, de timing van de hittegolf tijdens het groeiseizoen en de veerkracht van de appelbomen.

De exporteur zal zich richten op zowel de binnenlandse markt, die enorm is, als de Europese markt. Voor die laatste markt is er speciale aandacht voor Centraal-Oost-Europa. Appelen zullen ook overzee worden geëxporteerd, naar India en Zuid-Amerika. Qua groei hoopt de exporteur meer zendingen naar Europese klanten te kunnen sturen en naar enkele nieuwe Aziatische markten, zoals Thailand, Maleisië en Indonesië.

India: Geïmporteerde appelen steeds populairder
Volgens een importeur zijn Italië, Polen, Turkije en Servië de populairste landen van herkomst voor geïmporteerde appels. Deze landen hebben zich gevestigd als belangrijke leveranciers van appelen aan verschillende markten. Van de appelsoorten vallen Italiaanse appels, vooral rassen als Gala, Red Delicious en Epli, vaak op door hun kwaliteit en smaak. Poolse appels, waaronder rassen als Jonagold en Idared, staan ook goed aangeschreven. Turkse appels, zoals Gala, Red Delicious en Granny Smith, vallen op door hun knapperigheid en zoetheid. Ondertussen hebben Servische appelen zoals Gala Pink Lady en Stark Delicious aan populariteit gewonnen. Deze herkomsten en rassen dragen bij aan het gevarieerde appelaanbod op de importmarkt.

Noord-Amerika: Grote appeloogst 2023 verwacht
Washington, de grootste appeltelende staat in de VS, verwelkomt dit seizoen een betere appeloogst. Vorig jaar bedroeg de oogst ongeveer 100 miljoen kisten, maar dit jaar verwacht de staat een totale opbrengst tussen 127 en 130 miljoen kisten.

Na een latere start ziet het fruit er in Washington schoon uit en vrij van de wrijvingschade en ruwschilligheid die je ziet bij wind of extreme temperaturen.

Terwijl Michigan weer een grote oogst binnenhaalt - ongeveer 90 procent van de recordoogst van vorig jaar - plukken de telers in Pennsylvania bijna volgens schatting, wat goed is voor een grote oogst.

Het noordoosten heeft een aandeel van ongeveer 10-15 procent in de Amerikaanse teelt van appelen. Appeltelers in de staat New York hadden een uitdagend groeiseizoen. "De omstandigheden waren niet perfect door een late bloei, een vroege bevriezing van de vruchtzetting en wat hagel gedurende de zomer. Als gevolg hiervan zal de totale opbrengst van appels in de staat naar verwachting met ongeveer 20 procent dalen.

In British Columbia zijn er eerste aanwijzingen dat de opbrengst dit jaar ongeveer 15 procent lager zal zijn, terwijl de oogst in Ontario vergelijkbaar lijkt met die van 2022.

Argentinië: export stijgt door verkoop aan nabijgelegen bestemmingen
Volgens het maandelijkse fruitstatistieken van CAFI, de Argentijnse Kamer van geïntegreerde fruittelers, met gegevens van januari tot augustus 2023, bedroeg de appelexport uit Río Negro en Neuquén 51.056 ton, een stijging van 28% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Als we kijken naar de belangrijkste landen van bestemming voor Argentijnse appelen in deze periode, kunnen we concluderen dat de verkoop aan bestemmingen op het continent zelf aan de basis heeft gestaan van deze aanzienlijke groei.

Brazilië was de grootste bestemming voor de appelen en ontving 31% van het totaal met 15.824 ton, na een stijging van de aankopen met 44% jaar-op-jaar; Bolivia volgt met 7.738 ton (+10%) en, na een stijging van 151%, staat Paraguay op de derde plaats met 6.954 ton. En hoewel de groei van Paraguay opmerkelijk is, is de groei van Ecuador nog groter, dat op de tiende plaats van de grootste importeurs van Argentijnse appelen staat en zijn aankopen met 407% heeft verhoogd.

De verkoop aan Rusland is in de analyseperiode met 36% gedaald, evenals op verschillende markten op het Europese continent: Frankrijk verminderde zijn aankopen met 34%, Noorwegen met 42%, Nederland met 6% en Italië met 100%.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt komkommer