Tien jaar geleden wist niemand wat een haskapbes of honingbes was," vertelt Samuel Côté van Haskap Producers in Canada. Nu er steeds meer informatie beschikbaar komt over de gezondheidsvoordelen is de populariteit van haskapbessen toegenomen en blijft deze groeien. "Naast de geweldige gezondheidsvoordelen zijn haskapbessen intrigerend vanwege hun unieke vorm en smaakprofiel," deelt Côté. Ze zijn langwerpig en allemaal een beetje anders gevormd, sommige zijn bobbeliger dan andere. Ondanks hun hoge brixwaarde is hun smaak wrang. "Al met al is het een unieke bes die moeilijk te beschrijven is en om een goed beeld van de haskapbes te geven heb je misschien wel 1000 woorden nodig."
Stijgende opbrengsten
Haskapbessen worden in heel Canada geteeld, van Yukon tot Prince Edward Island. Met een aandeel van ongeveer 50% van de nationale teelt is de provincie Quebec een van de grootste spelers. British Columbia en de maritieme provincies hebben ook een goede teelt en een zeer gestructureerde zachtfruitsector. In Saskatchewan wordt veel onderzoek naar nieuwe rassen gedaan. "De teelt is niet zo groot in Saskatchewan, maar wel consistent en de provincie is erg creatief in het ontwikkelen van nieuwe producten," aldus Côté. Vorig jaar bedroeg de opbrengst in Quebec bijna 283.500 kg en de totale Canadese teelt 0,5 mln kg. Dit jaar wordt verwacht dat Quebec rond de 294.850 tot 317.500 kg zal uitkomen tegenover de totale Canadese teelt van 0,5 tot 0,6 mln kg.
Terwijl de groeiende vraag de toename van de teelt in de afgelopen tien jaar heeft gestimuleerd, is deze nu vertraagd. "Ik verwacht geen exponentiële groei meer, maar we zullen zeker een lineaire groei zien," merkte Côté op. "Dit zal voornamelijk gedreven worden door toenemende opbrengsten naarmate de planten ouder worden en telers meer kennis krijgen over het bessenras en beter worden in het telen ervan."
Drie generaties haskapbestelers
Bewerkt versus vers
Haskapbessen worden steeds vaker vers geconsumeerd. Ze zijn ook erg trendy in bewerkte vorm. "Toen we ze voor het eerst gingen telen, werden ze vooral gebruikt in jam, yoghurt en als ingrediënt in bier. Bijna elke microbrouwerij in Quebec gebruikte men ze als ingrediënt," vertelt Côté. Er is niet veel fruit nodig om een product veel kleur te geven. Onlangs werden haskapbessen gevriesdroogd op de markt gebracht. "Ze zijn dan langer houdbaar en makkelijker te verwerken in gerechten." Hoewel ze in bewerkte vorm erg populair zijn, kreeg de interesse in verse haskapbessen een boost tijdens Covid toen mensen ze graag plukten op U-pick farms. "De restricties om afstand te houden waren makkelijker na te leven op de plukbedrijven, wat echt hielp om de consumptie van verse bessen te bevorderen. Je kunt gerust zeggen dat de consumptie van verse haskapbessen van de pandemie heeft geprofiteerd. Vóór de pandemie werd er veel tijd en geld in reclame geïnvesteerd, maar tijdens de pandemie werkte mond-tot-mondreclame sneller."
Voor meer informatie:
Samuel Côté
Haskap Producers
Tel.: +1 418 487 6687
scote@haskapproducers.com
www.haskapproducers.com