Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GLOBUS Markthallen:

"Het grootste aandeel regionale producten in retailsector"

Ondanks een totale oppervlakte van ongeveer 6.000 m² is de Globus-Markthalle in het Duitse Wesel een van de kleinste vestigingen van de grote hypermarktketen, vertelt Matthias Immesberger, divisie- en assortimentsmanager van GLOBUS Markthallen Holding. "Ook de groenten- en fruitafdeling van ongeveer 450 m² is klein, vergeleken met de grootste afdeling van ongeveer 700 m². Hier kunnen we zeker nog uitbreiden," aldus Immesberger.


Matthias Immesberger in de Globus-Markthalle in Wesel

"Hoe dan ook, het doel moet zijn dat klanten meer groenten en fruit kopen. Mensen die groenten en fruit kopen zijn immers ook trouwe klanten, en dat geldt vooral voor onze belangrijkste doelgroepen: gezinnen met kinderen." Volgens de huidige debatten en eisen van politici zou het in de toekomst ook kunnen gebeuren dat groenten en fruit een van de weinige marktsegmenten zijn waar nog reclame voor kinderen mag worden gemaakt."

"Groenten en fruit zullen altijd trendy blijven. Binnen deze megatrend zal het onderwerp snacken toenemen, waardoor producten als platte perziken of snackappelen zoals Rockit ook meer en meer bekendheid zullen krijgen," stelt Immesberger. "Tegelijkertijd moeten we de producten voor kinderen niet vergeten. We hebben eigenlijk te weinig producten die gericht zijn op kinderen, wat op zijn beurt ook weer betekent dat er nog veel potentieel is."

Het grootste assortiment regionale producten
Alleen al het groenten- en fruitassortiment bestaat uit 350 tot 400 producten die permanent verkrijgbaar zijn. "Op de locatie in Wesel werken we samen met het bedrijf Rosenbaum. Via een gezamenlijk platform ontvangen we tot 60 producten van 22 telers uit heel Nordrhein-Westfalen, afhankelijk van de seizoensgebonden beschikbaarheid. In totaal hebben we het hoogste aandeel regionale producten in de hele retailsector. Een regionale appelteler die ongeveer 3 km van ons vandaan zit, is het vermelden waard," legt hij uit. "Daarnaast zijn al onze afdelingen biologisch gecertificeerd. In het kader daarvan mogen we niet zo maar conventionele producten naast biologische producten plaatsen."

Hoewel hij geen fan is van te veel wettelijke regels, zou hij het wel toejuichen als duidelijk gedefinieerd zou worden op welk punt een product regionaal genoemd mag worden. "Producten die uit heel Duitsland komen, zijn niet automatisch regionaal, maar nationaal. Voor ons betekent regionaal dat de producten ofwel uit dezelfde deelstaat moeten komen of binnen een straal van 40 km van de supermarkt." Globus biedt ook het grootste assortiment exotische producten in de foodretailsector, zegt Immesberger. "Een van de trendproducten op dit moment is pitayaha, ook bekend als dragonfruit. Wat ook steeds meer een trend wordt, is de Instagram-ability van producten."


Vedat Samal, Werner Schug, Sarah Grün, Matthias Immesberger en Thomas Helmes namen voor Globus Markthallen St. Wendel GmbH & Co. KG de Retail Award in de categorie hypermarkten, in aanwezigheid van prijsuitreiker Kerstin Sobottka van Rijk Zwaan.

Opgeleide vakmensen op de groenten- en fruitafdeling
Volgens Immesberger is een ander bijzonder kenmerk van de hypermarktketen het gecertificeerde personeel. "Alle managers, teamleiders of afdelingshoofden zijn gecertificeerde groenten- en fruitspecialisten. Dit betekent dat ze niet alleen de producten op een aantrekkelijke manier presenteren, maar ook gedegen kennis over de producten kunnen overbrengen. De training duurt enkele maanden en wordt afgesloten met een examen. Daarnaast vinden er bij ons veel interne trainingen plaats over onderwerpen als warenkennis, plaatsing, afzet, enzovoort. Dat is waar het bij verkoop om draait. Naast presentatie en advies is de opstelling van de producten natuurlijk ook belangrijk, d.w.z. als verkoper moet je een gevoel hebben voor wanneer, bepaalde producten, op welke manier, enz. lopen. Naast de bakkerijafdeling is de groenten- en fruitafdeling ook de categorie met het hoogste percentage afschrijvingen in termen van netto-omzet in de totale markt."

Immesberger benadrukt dat hypermarkten vooral worden gebruikt voor wekelijkse boodschappen. "Als klanten bij ons winkelen, willen ze ook dat de producten minstens een week meegaan. Daarom streven we ook naar een zo hoog mogelijke omloopsnelheid. Natuurlijk hebben we ook een magazijn tot onze beschikking, hoewel het risico bestaat dat als het magazijn te groot is, de producten te lang worden bewaard. Maar die moeten juist in beweging blijven."

Van exotisch fruit...

... tot regionale, seizoensgebonden groenten, Globus biedt een breed assortiment.

Hoge omloopsnelheid voor wekelijkse boodschappen
Een ander doel, zegt hij, is om zoveel mogelijk doelgroepen een goede winkelervaring te bieden. Fruit zoals pitayaha kan bijvoorbeeld ook interessant zijn voor oudere mensen, op voorwaarde dat ze de kans krijgen om de producten te proeven. "In dit verband mag ook het winkelen in opdracht niet vergeten worden, bijvoorbeeld wanneer een ouder boodschappen doet voor de kinderen. Als shopper bepaal je uiteindelijk zelf wat er in het winkelmandje gaat. Als ik boodschappen doe, zijn mijn eigen kinderen al gefixeerd op producten met een passende kinderuitstraling. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ze appels moeten kopen, kan ik er zeker van zijn dat ze terugkomen met Pink Lady en Pink Kids. Deze tendens zie je ook bij andere productgroepen."

Er zijn minstens twee proeverijen per week in elk Globus-filiaal. "Er is een centraal proeverij plan dat met mij wordt afgestemd. Een collega heeft hier de leiding over. Elke week worden bepaalde producten geproefd in alle markten, meestal op donderdag en vrijdag. We hebben vier ananasexperts die meestal een week in elke markt blijven, zodat elke markt meerdere keren wordt bediend. Er zijn veel producten die niet gekocht zouden zijn als we ze niet van tevoren zelf geproefd hadden. De cijfers laten zien dat het de moeite waard is."

Voor meer informatie:
Matthias Immesberger
GLOBUS Markthallen Holding GmbH & Co. KG
Rudolf-Diesel-Straße 7
D-46485 Wesel, Duitsland
https://www.globus.de