De familie Deckers houdt zich al 50 jaar bezig met de teelt en verkoop van champignons van hoge kwaliteit. Met meerdere eigen teeltbedrijven en twee verkooppunten in Geldern en Bürstadt, en een totaal wekelijks volume van ongeveer 500 ton witte en kastanjechampignons, is de onderneming nu een van de grootste leveranciers aan de Duitse retail. Als onderdeel van het Duitse Groente- en Fruitcongres (DOGK) van dit jaar konden de deelnemers een kijkje nemen in de champignonteelt tijdens een rondleiding door de hoofdvestiging van het bedrijf in Geldern.
Het belangrijkste doel van Rheinische Pilz-Zentrale is om Duitse supermarkten het complete assortiment gecultiveerde en wilde paddenstoelen uit één hand aan te bieden. "Op de hoofdlocatie in Geldern wordt tot 260 ton (klasse 1 champignons) per week geoogst, terwijl op de Hessische kweeklocatie in Bürstadt ongeveer 110 ton per week wordt geoogst. Interessant is dat er in het zuiden meer kastanjechampignons worden geteeld, omdat de vraag daar groter is dan in het noorden. Op dit moment bestaat ongeveer 65% van het totale oogstvolume in Bürstadt uit kastanjechampignons," schetst Alfred Evers, gevolmachtigde en commercieel manager bij het bedrijf.
De champignonkwekerij. Het bedrijf heeft in totaal ongeveer 700 werknemers.
De hele teeltperiode duurt ongeveer vier weken, van de eerste kweekruimte tot de oogst. De teelt vindt plaats op zes niveaus. Tijdens de traditionele zomerstilte komt het soms voor dat de onderste teeltbedden niet gevuld zijn.
Andreas Joisten, teeltmanager van Marco Deckers KG, vertelde over het traject van de geteelde paddenstoelen. Er wordt meestal in twee fasen geoogst. Het substraat en de dekaarde zouden theoretisch een derde keer gebruikt kunnen worden, maar dan zou het risico op ziektes te groot zijn. De nieuwste kwekerijen zijn uitgerust met het geavanceerde kantelingssysteem om het oogstwerk efficiënter te maken. Het RPZ schat dat het nog jaren zal duren voordat de geteelde paddenstoelen geheel automatisch geoogst kunnen worden, omdat de technologie nog niet volledig ontwikkeld is.
Andreas Joisten leidde de deelnemers door de kwekerij en de verschillende fasen van de champignonteelt.
Alfred Evers gaf tijdens zijn presentatie informatie over de distributie van de paddenstoelen.
Verpakte witte champignons van de fijne sortering. Verpakte champignons worden voornamelijk verpakt in trays van 250/300/400 gram, waarna ze worden verspreid en gedistribueerd in de beproefde blauwe herbruikbare bakjes.
Links: Vooraanzicht van een champignonbed. De gekweekte paddenstoelen groeien op substraat en dekaarde.
Rechts: Na het oogsten worden de champignons in een speciale snelkoeler van 17 tot ongeveer 6°C afgekoeld. De kwetsbare champignons zouden het temperatuurverschil anders niet overleven.
Voor meer informatie:
RPZ Rheinische Pilz-Zentrale
Milchweg 66
D-47608 Geldern, Duitsland
Tel.: +49 2831 974320
info@rhpz.de
www.rhpz.de