Hoewel het gele uienseizoen van 2023 beter lijkt te worden dan dat van 2022, dat catastrofaal was wat betreft de partijgroottes en de prijzen, heeft het een ietwat gecompliceerde start gemaakt. Olivier Magaud van Solema-Luzo, een bedrijf uit de Aube dat gespecialiseerd is in alliums, beschrijft hieronder de problemen waarmee Solema-Luzo op dit moment zoal te maken heeft.
Olivier Magaud
Goede opbrengsten, middelgrote maten en hoge prijzen
Het Franse gele uienseizoen kende dit jaar goede opbrengsten. De maten waren met 4/6 en 5/7, en iets minder 6/8 overwegend middelgroot." Op de markt zijn de prijzen momenteel echter erg hoog. Voor telers is dit weer gunstig, omdat zij de prijzen graag hoog willen houden om zo de vruchten van hun arbeid te kunnen plukken. Gezien de situatie in buurlanden en de landen buiten Europa, zou deze trend echter wel eens sneller kunnen omslaan dan verwacht. "Sommige landen hebben ernstige problemen met hun oogsten. Dit is bijvoorbeeld het geval in India, waar de opbrengsten dit jaar kleiner zijn dan normaal. De regering heeft daarom een belasting van 40% ingevoerd op alle importproducten." Afrikaanse en Aziatische markten, die zich gewoonlijk bevoorraden vanuit India, "zouden zich daarom wel eens tot de Europese markt kunnen wenden."
Hetzelfde geldt voor Spanje, dat als gevolg van de droogte tijdens het teeltproces een rampzalige start van het seizoen heeft gehad. De producten zijn erg beschadigd en het grootste deel is bestemd voor de industrie.
Ook in Nederland is sprake van een soortgelijke situatie, maar dan als gevolg van de slechte weersomstandigheden. "Door een te veel aan regenwater hadden veel telers moeite met zaaien. Het zaaimoment moest namelijk noodgedwongen worden uitgesteld. De kou die volgde in mei zorgde nog eens extra voor een vertraging met betrekking tot de groei.
Sjalotten getroffen door slechte verkoop
Al bijna 6 maanden ziet Olivier Magaud, net als andere ondernemers, dat er problemen zijn bij de verkoop van sjalotten. Terwijl vorig jaar de prijzen voor het eerst lager waren dan die van uien, spreekt Olivier dit jaar van een psychologische ineenstorting van de prijzen, omdat consumenten sjalotten als duur beschouwen, terwijl ze dat in feite niet zijn.
Cassandra-sjalotten
Voor meer informatie:
Olivier Magaud
Solema-Luzo
Chemin des Chènevièress
10260 Jully-sur-Sarce, Frankrijk
luzo@luzo.fr
luzo.fr