Het seizoen van de Rojo Brillante kaki in Spanje is weer begonnen. Samen met citrus zal kaki het steenfruit vervangen in de schappen. Maar men verwacht een aanzienlijk lagere opbrengst dan aanvankelijk geraamd omwille van slechte weersomstandigheden en ziektedruk.

"De eerste ramingen wezen op een normale oogst nadat vorig jaar 80% verloren was gegaan. Maar de late zomerstorm met hagel en schimmels zoals Mycosphaerella hebben de opbrengst nu toch weer gehalveerd", zegt José Vicente Llario, manager van Yacufrut, een Valenciaanse bedrijf dat zich toelegt op de teelt en afzet van kaki en steenfruit.
"Ondanks de beperkte hoeveelheid product wordt een goede kwaliteit waargenomen, want de regen 'reinigt' het fruit van bepaalde plagen die anders de externe kwaliteit van het fruit zouden kunnen aantasten", zegt José Vicente.
"Sinds een paar weken zien we dat de grote retailers het kakiseizoen weer willen opstarten, dus we hopen op een vlotte verkoop. Er is immers niet veel aanbod en het steenfruitseizoen loopt nu toch ten einde", zegt hij.

Yacufrut, een bedrijf uit Benigànim, in het zuiden van de provincie Valencia, viert zijn 10e verjaardag, al werden de eerste stappen al in de jaren 60 gezet. "Alles wat we weten hebben we te danken aan onze grootvader José Cuquerella, die begin dit jaar overleden is. Zonder hem zouden we hier nu niet staan met ons bedrijf", zegt José Vicente Llario. "Hij richtte in 1968 het bedrijf Cuquefrut op, gespecialiseerd in de teelt en afzet van steenfruit en druiven. In 2013 richtten wij Yacufrut op, dat verder gaat in de steenfruithandel en zich daarnaast gespecialiseerd heeft in kaki."

Ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum heeft het bedrijf geïnvesteerd in nieuwe, ultramoderne faciliteiten en nieuwe certificeringen zoals IFS. "Met de nieuwe sorteer-, was- en drooglijnen en opslagkamers maken we een kwaliteitsslag. We krijgen nu vaste voet aan grond in markten als Duitsland en Zwitserland, waar zowel de interne als externe productkwaliteitsnormen zeer veeleisend zijn. Met de nieuwe faciliteiten kunnen we nu een groter volume 'perfect' fruit aanbieden", zegt de manager van Yacufrut.
Yacufrut teelt en verkoopt ongeveer een miljoen kilo steenfruit en 3 miljoen kilo kaki’s per jaar.
"Van half april tot eind juni bieden wij steenfruit aan uit Murcia. Hoewel we alle steenfruitsoorten op de markt brengen, werken we steeds meer met paraguayo. Dat is nu toch het populairste steenfruit onder onze klanten. Van september tot en met februari bieden we kaki aan, zowel uit Valencia, Sevilla als Huelva. Zo doen we aan risicospreiding en hebben we een brede oogstkalender. We proberen kaki ook buiten het Spanje-seizoen aan te bieden, want we denken dat het een fruitsoort is waarvan de consument in elke periode van het jaar kan genieten."

De Chinese markt heeft zich onlangs opengesteld voor kaki’s uit Spanje. "We beschikken over de noodzakelijke certificeringen om naar China te exporteren. Het is een mogelijkheid mocht de Europese markt ons in de steek laten. Maar met onze ervaring en knowhow denken we dat er nog veel kansen liggen in Europa. Spanje is een grote kakiproducent en kent nauwelijks concurrentie bij de afzet van een product dat doorgaans in de smaak valt bij wie het proeft. Van deze troef moeten we profiteren."
Voor meer informatie:
Jose Vicente Llario Cuquerella
Yacufrut
Tel: +34 962920107 (Spanje)
Mob: +34 699082452
[email protected]
www.yacufrut.com