Tholen - Het Spaanse kakiseizoen staat op het punt van beginnen bij handels- en teeltbedrijf Sanllo. Het bedrijf, gespecialiseerd in citrus, exporteert haar product over hele wereld, maar heeft sinds een aantal jaar zijn blik ook meer en meer gericht op de Belgische en Nederlandse markt. "Na een uitermate teleurstellend vorig kakiseizoen verwachten we dit jaar een aanzienlijke verbetering", zo vertelt Sharon Veroone van Sanllo.

"Woensdag beginnen we met de pluk van de vroege kakivariëteit Maxim, waarna we donderdag de eerste volumes zullen verpakken en verladen", vervolgt Sharon. "Het voordeel van de Maxim is dat hij al zoet van het veld komt, waardoor we geen astringentie hoeven te verwijderen. Dat is bij vele kakisoorten wel het geval, maar deze vruchten kunnen we van het veld halen, inpakken en verladen. Kwalitatief zijn we er ook zeker tevreden over. Normaal gesproken zijn er in het begin van het seizoen nog wel eens wat moeilijkheden met de kleur, maar dit jaar zien ze er in de kleuring, maar ook in de kalibers, zeer goed uit. Daarnaast zien we dat de markt met smart aan het wachten is op de nieuwe kaki's. Er komt al veel vraag binnen van over de hele wereld, dus het seizoen kan beginnen."
Vervolgens stapt het Spaanse handels- en teeltbedrijf, gevestigd in Valencia maar met vestigingen in Düsseldorf en Canada, over op de Rojo Brillante. "Hier verwachten we over zo'n twee weken mee van start te gaan en dat is toch wel het paradepaardje onder de kaki's. Waar de aantallen vorig jaar zeer tegenvielen, kunnen we dit seizoen toch wel spreken over stabiele volumes. Het is een gelijkwaardig beeld als bij de Maxim, ondanks een uitermate warme zomer. Voor de kaki's is dat eigenlijk geen probleem, maar voor de mandarijn is dat toch een ander verhaal."

Kleinere maten mandarijnen door warme zomer
Het Satsumaseizoen start eind deze week/begin volgende week, zo stelt Sharon. "Daar zien we wel een verschil door de extreme hitte van de zomer. We zullen eerst van start gaan met de Okitsu-variëteit en daar verwachten we toch zeer lage volumes komend seizoen. De mandarijn heeft echt water nodig om grote kalibers te kunnen creëren, waardoor we zien dat de maten een stuk kleiner uitvallen dan andere jaren. We verwachten door het beperktere aanbod met hogere prijzen te starten."
"Het voordeel is dat de Satsuma voor ons geen grote variëteit is. We starten er het seizoen mee en leveren deze aan een selectief aantal klanten, maar de grote start is voorzien voor begin oktober", legt Sharon uit. "Dan komen de Oronules van het veld, maar ook hier verwachten we kleinere kalibers door de eerder genoemde hitte. Qua volumes ziet dit er echter wel beter uit dan bij de Satsuma. Beschikbaarheid zal hierin geen probleem zijn en de kwaliteit ziet er uitstekend uit, maar het aanbod zal voor een groot deel bestaan uit kleinere maten. Ditzelfde geldt overigens voor de Clemenules die daarop volgen."

Nieuw magazijn
Dat Sanllo klaar is voor het nieuwe kaki- en citrusseizoen bewijst ook haar opening van een nieuw magazijn. "Deze zal sinds deze week volledig operationeel zijn en geeft ons een extra boost in zowel ruimte als automatisering. Het is voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van sortering. De machine maakt constant foto's van het fruit, waarna we aan de hand van vooraf ingestelde parameters de kaki kunnen sorteren op extra, eerste categorie, standaard of klasse II. Ze kunnen we aan elke klant de gewenste kwaliteit garanderen."
Sanllo zal van 3 tot en met 5 oktober ook aanwezig zijn op de komende Fruit Attraction in Madrid. Het bedrijf is te vinden in hal 8, stand 8B16.
Voor meer informatie:
Sharon Veroone
Sanllo
+34 673 206 269
[email protected]
www.sanlloexport.com