Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen Chasselas de Moissac druiven van start

Op 7 september jl. heeft Telersvereniging Chasselas de Moissac het nieuwe seizoen officieel geopend voor de beroemde BOB-druiven, waarvan de opbrengst dit jaar dan wel kleiner is, maar wel van zeer hoge kwaliteit.

Wat betreft de communicatie heeft de telersvereniging onlangs besloten om samen te gaan werken met de telers van de Périgord walnoot met BOB, zich voornamelijk te richten op millennials, deel te nemen aan een viertal evenementen en delen van de huisstijl te herzien, met als doel de producten zo herkenbaar mogelijk te maken."


De oogst van Chasselas de Moissac-druiven met BOB die worden geteeld op 409 ha door 185 teeltbedrijven, is begonnen op 23 augustus.

Opbrengstdaling van 25%, maar producten van uitzonderlijke kwaliteit
Volgens Telersvereniging Chasselas de Moissac waren de weersomstandigheden dit jaar haast tropisch te noemen en kenden deze een afwisseling van overvloedige regenval en vrij hoge, maar niet te hoge temperaturen, die ervoor zorgden dat de BOB-druiven de bijzondere kenmerken waar ze om bekend staan goed konden ontwikkelen.

Hoewel de maand juli uitzonderlijk vochtig was, heeft de droge lucht in augustus ervoor gezorgd dat de uitzonderlijke kwaliteit van de druiven toch bleef behouden. De afwezigheid van waterstress heeft ervoor gezorgd dat de uitzonderlijke maten van de BOB-druiven toch bleven behouden. "De druiven zijn mooi, barsten van het sap en hebben al hun smaak en knapperigheid weten vast te houden."

Telersvereniging Chasselas de Moissac voorspelt wat de opbrengst betreft al met al echter wel een "daling van 25% in vergelijking met een regulier seizoen met een opbrengst van ongeveer 2.600 ton (2.439 ton in 2022)."

Krachten bundelen
Zoals gezegd hebben de telers van Chasselas de Moissac die BOB-druiven telen onlangs besloten hun krachten te bundelen en samen te gaan werken met de telers van de Périgord-walnoot met BOB om zo "de kwaliteiten en troeven van twee uitzonderlijke producten tegelijk te kunnen promoten bij een jonger publiek." In het kader hiervan hebben de teams achter beide producten blogger Mam's Cook gevraagd om "een recept te bedenken dat gemakkelijk te maken is, zelfs voor mensen die niet echt van koken houden. 'Mam' stelde daarop een recept van kabeljauw met walnootkorst en walnoot-chasselaspesto voor." Het recept zal vanaf 22 september op de websites en social mediakanalen van beide partijen worden geplaatst. "Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de gezonde BOB-druiven en BOB-walnoten van gegarandeerd hoge kwaliteit die in het zuidwesten van Frankrijk worden geteeld. De BOB garandeert consumenten de uitmuntendheid en versheid van producten uit een uniek gebied en klimaat, geteeld op basis van knowhow die van generatie op generatie is doorgegeven."

Een recept voor millennials in samenwerking met IRQUALIM
Telersvereniging Chasselas de Moissac wil zich richten op millennials. "Een aantal telers van kwaliteitsproducten uit Occitanië die worden verkocht onder de vlag van Qualivores hebben ervoor gekozen om een samenwerkingsverband aan te gaan met Youmiam, een nieuwe kookapp. Via een visuele en intuïtieve ervaring die ervoor zorgt dat zelfs de onhandigste thuiskoks kunnen koken en de recepten kunnen kiezen die bij hen passen stimuleert Youmiam gebruikers dagelijks om meer tijd vrij te maken om te koken.

Dankzij dit initiatief, gecoördineerd door IRQUALIM, een Regionaal Instituut voor Voedselkwaliteit, worden via de Youmiam-app en de verschillende social mediakanalen diverse nieuwe recepten verspreid. Dit jaar staan vanaf 14 september de BOB-druiven in de schijnwerpers, verwerkt in een origineel, gemakkelijk te maken recept: geroosterde brie met BOB-druiven van de telers van Chasselas de Moissac, honing en pompoenpitten. Het recept zal ook terug te vinden zijn op de website en social mediakanalen van de telersvereniging."

Druiven van Chasselas de Moissac te proeven tijdens 4 evenementen
Van september tot december 2022 zullen de BOB druiven van Telersvereniging Chasselas de Moissac te proeven zijn tijdens 4 evenementen: tijdens het Banquet des Toulousains in Toulouse (9 september), tijdens een tentoonstelling/ de verkoop van de BOB-druiven in het kader van Moissac Fruits & Saveurs (17 en 18 september), tijdens de Quai Montebello en Quai de la Tournelle in Parijs (15 tot 17 september) en op de grote Régal Sud de France markt in Toulouse (15 tot 17 december).

Chasselas de Moissac intensiveert communicatie
Chasselas de Moissac "blijft trouw aan de grafische vintage posterstijl", maar wil de communicatie wel verder ontwikkelen door "de kwaliteiten van dit officieel erkende kwaliteitslabel" te benadrukken. Op 5 september is daarom ook een digitale campagne gelanceerd met 4 reclameslogans, een campagne waarvan de verwachting is dat deze meer dan 500.000 views zal genereren.

Voor meer informatie :
Syndicat de défense du Chasselas de Moissac AOP
1, Promenade Sancert - 82200 Moissac
Tel.: +33 (0)5 63 04 01 78
animation.chasselas@wanadoo.fr
chasselas-de-moissac