Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruilar

"Veel Spaanse peren voor Italië"

In juni bedroeg de perenvoorraad in de noordoostelijke Spaanse regio Catalonië ongeveer 1.700 ton, ruim onder de 7.400 ton van dezelfde maand vorig jaar. Volgens cijfers van de gewestelijke overheid moeten we al teruggaan naar 2016/17 voor zo’n lage perenvoorraad in de maand juni.

"Deze cijfers weerspiegelen de opbrengstdaling van 32% vorig jaar. Maar dit jaar zullen de volumes zich herstellen en weer in lijn liggen met een normaal jaar", zegt Joan Serentil, manager van Fruilar en voorzitter van het Appelen- en Perencomité van brancheorganisatie Fepex.

"De oogst loopt ten einde. Alleen de latere rassen en de nieuwste generatie peren moeten nog worden geplukt, maar vrijwel alle peren in Lleida zitten al in de koelcellen. Nu is het tijd voor de verkoop. Er wordt een opbrengststijging van 31% voorspeld ten opzichte van vorig jaar, en hoewel we bij Fruilar 7% minder Conference peren dan aanvankelijk verwacht hebben geoogst, is het duidelijk dat de oogst in Lleida aanzienlijk zal toenemen vergeleken met 2022", benadrukt Serentil, die tevens adviseur is van de oorsprongsbenaming Pera de Lleida.
"In het noorden van de provincie heeft de droogte hard toegeslagen, maar de telers hebben de bomen goed uitgedund, zodat het fruit, met het water dat het heeft gekregen, toch grotere maten heeft bereikt dan in eerdere seizoenen. Dus wat in aantal stuks verloren is gegaan, is in veel gevallen via de grotere maten teruggewonnen. Alleen het ontbreken van een hoge relatieve luchtvochtigheid heeft ervoor gezorgd dat de schil van de Conference peren minder ruw is, maar toch is het fruit dit seizoen van goede kwaliteit", zegt Joan Serentil.

Spaanse retail
Het herstel van de perenopbrengst in Spanje, aangevoerd door de provincie Lleida, staat in schril contrast met de kleinere oogst die wordt verwacht in Frankrijk en vooral met de daling van 70% in Italië, waar de teelt helaas heeft geleden onder de slechte weersomstandigheden.

"Dit seizoen hebben we al veel bezoek gehad van Italiaanse kopers en veel van onze peren zijn al naar Italië gegaan en zullen dat nog doen. Op dit moment is er sprake van een activering van de markt, zowel wat volumes als prijzen betreft, en die begonnen al op een hoog niveau." Volgens de meest recente gegevens van het Prijsobservatorium voor Landbouwproducten van het regionale ministerie van Voedsel was de prijs voor een kilo reeds verpakte Conference peren in juni tot € 1,72 per kilo, de hoogste waarde in 2022/23. "We willen er toch op wijzen dat we een zeer robuust aanbod hebben en dat we naast de verkoop op de Italiaanse markt ook onze lokale klanten zullen blijven beleveren. Het enige dat we hopen is dat Spaanse supermarkten ons product net zo waarderen als internationale kopers."

Abate in Spanje?
Een van de meest geteelde perenrassen in Italië is Abate, maar, zo geeft Joan aan, de Conference peer, veruit de meest geteelde in Catalonië, wordt ook zeer gewaardeerd op de Italiaanse markt, zeker als ze de goede maat te pakken heeft. "Italië koopt ook peren in Spanje om zijn klanten, vooral op de Duitse markt, te kunnen bedienen. Dit jaar koopt Italië meer Spaanse peren in vanwege de kleine eigen oogst, maar over het algemeen wordt er jaar na jaar een zekere daling van de opbrengst in Abate waargenomen in het land. Om deze reden hebben we de afgelopen drie tot vier jaar steeds meer bedrijven en investeerders uit Italië gezien die de mogelijkheid onderzoeken om Abate teeltprojecten in ons land op te starten", vertelt Joan Serentil.

Voor meer informatie:
Fruilar
C/Ingeniero Pau Agustí, 302
25191 Lleida (Spanje)
Tel: +34 973 200 250
www.fruilar.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer