Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij van Wijgerden in Bruchem zet zaterdag kasdeuren open

Kokkerellen met eetbare bloemen tijdens Kom in de Kas

Zaterdag zetten zes kassen in Bruchem de deuren open voor het publiek. Bij Kwekerij van Wijgerden komt de chef-kok van De Fuik kokkerellen met bloemen. "De natuur heeft veel meer te bieden dan wij denken", zegt teler Peter van Wijgerden. "Negentig procent van de bloemen kun je gewoon eten."

Chef-kok Martin Ruisaard (en sinds 1 april ook eigenaar) van restaurant De Fuik in Aalst is zaterdag in Kwekerij van Wijgerden om bezoekers te laten proeven van eetbare bloemen en planten, gecombineerd met het complete AGF-pakket van Veiling Zaltbommel en kruiden van De Kruidenaer in Etten-Leur. "Smaakbeleving staat centraal. Zo gaat de kok de bezoekers volledig op het verkeerde been zetten met smaak", verklapt Peter.

Zo is Van Wijgerden de enige kweker in het land, die er in geslaagd is Oost-Indische kers te kweken in handige kleine potjes. Op dit moment bloeien de plantjes nog niet. “Eigenlijk komt de open dag twee weken te vroeg voor ons”, zegt hij. “Nu kunnen we alleen de blaadjes laten proeven en niet de bloemetjes. Maar de blaadjes zijn ook al erg lekker.”


Oost-Indische kers voor consumptie

Naast de Oost-Indische kers heeft Peter ook Allium in de kassen staan. Het lijkt een beetje op bieslook, maar dan met een iets sterkere smaak. Bijzonder is ook de Borage. Een klein plantje met dik, donkergroen blad. Als je er op kauwt, komt er een smaak vrij die doet denken aan komkommer. Het plantje krijgt over een paar weken een mooi helder blauw bloemetje. Ook dat is gewoon te eten. “Duurdere restaurants gebruiken ze al regelmatig”, zegt Peter. “Maar ik vind het leuk als ook particulieren er aan gaan beginnen.”

Sinds enige tijd heeft Van Wijgerden het eigen label ‘Look & Taste’ speciaal voor de eetbare bloemen. “De plantjes moeten visueel aantrekkelijk zijn: ‘look’ en smakelijk: ‘taste’”, licht hij toe. Op een speciale website (www.lookandtaste.nl) staat welke eetbare plantjes hij heeft en wat je er mee kan doen.

Iedereen is zaterdag van harte welkom tijdens Kom in de Kas:
Kwekerij van Wijgerden
Geerweg 2
5314 BN Bruchem
Tel: +31418642824
Fax: + 31418642389
E-mail: info@kw-van-wijgerden.nl
Website: www.primula.nl

Publicatiedatum: