Kokkerellen met eetbare bloemen tijdens Kom in de Kas
Chef-kok Martin Ruisaard (en sinds 1 april ook eigenaar) van restaurant De Fuik in Aalst is zaterdag in Kwekerij van Wijgerden om bezoekers te laten proeven van eetbare bloemen en planten, gecombineerd met het complete AGF-pakket van Veiling Zaltbommel en kruiden van De Kruidenaer in Etten-Leur. "Smaakbeleving staat centraal. Zo gaat de kok de bezoekers volledig op het verkeerde been zetten met smaak", verklapt Peter.
Zo is Van Wijgerden de enige kweker in het land, die er in geslaagd is Oost-Indische kers te kweken in handige kleine potjes. Op dit moment bloeien de plantjes nog niet. “Eigenlijk komt de open dag twee weken te vroeg voor ons”, zegt hij. “Nu kunnen we alleen de blaadjes laten proeven en niet de bloemetjes. Maar de blaadjes zijn ook al erg lekker.”
Oost-Indische kers voor consumptie
Naast de Oost-Indische kers heeft Peter ook Allium in de kassen staan. Het lijkt een beetje op bieslook, maar dan met een iets sterkere smaak. Bijzonder is ook de Borage. Een klein plantje met dik, donkergroen blad. Als je er op kauwt, komt er een smaak vrij die doet denken aan komkommer. Het plantje krijgt over een paar weken een mooi helder blauw bloemetje. Ook dat is gewoon te eten. “Duurdere restaurants gebruiken ze al regelmatig”, zegt Peter. “Maar ik vind het leuk als ook particulieren er aan gaan beginnen.”
Sinds enige tijd heeft Van Wijgerden het eigen label ‘Look & Taste’ speciaal voor de eetbare bloemen. “De plantjes moeten visueel aantrekkelijk zijn: ‘look’ en smakelijk: ‘taste’”, licht hij toe. Op een speciale website (www.lookandtaste.nl) staat welke eetbare plantjes hij heeft en wat je er mee kan doen.
Iedereen is zaterdag van harte welkom tijdens Kom in de Kas:
Kwekerij van Wijgerden
Geerweg 2
5314 BN Bruchem
Tel: +31418642824
Fax: + 31418642389
E-mail: info@kw-van-wijgerden.nl
Website: www.primula.nl