"De peren liggen lekker in de koelcellen", vertelt Grieks exporteur Paris Karastergios van Karastergiou Bros. "Het perenseizoen is in volle gang. De oogst is klaar en alles gaat nu in de koelkamers. Het Griekse perenseizoen ziet er dit jaar veelbelovend uit. We zien een groeiende vraag naar al onze rassen en niet alleen van de bestaande klantenkring. Ook nieuwe contacten uit landen waar we nog niet naar hebben geëxporteerd, plaatsen bestellingen."
Hoewel Karastergios een stabiele markt heeft waar hij de peren kan afzetten, zegt hij dat ze ook graag willen leveren aan potentieel nieuwe markten. "Onze peren vind je in landen in het Midden-Oosten, vooral in Israël en Jordanië, maar we verzenden ook kleinere hoeveelheden naar Saoedi-Arabië, Oman en Dubai. De afgelopen jaren verkochten we ook peren in Europa, zoals in Italië, Tsjechië en zelfs Duitsland. We staan altijd open om markten te verkennen. Gezien de interesse vanuit nieuwe gebieden verwachten we dit seizoen een aantal nieuwe landen uit te kunnen proberen."

Concurreren met giganten uit Spanje en Turkije
In sommige van de bestaande markten hebben de peren van Spaanse origine de voorkeur. Bepaalde rassen worden echter steeds populairder in landen als Israël, legt Karastergios uit. "Spanje is na Turkije onze grootste concurrent op de exportmarkt. Ze leveren al jaren Ercolini peren aan de Golfstaten, dus daar geven consumenten de voorkeur aan Spaans product. Ze zijn ook de grootste exporteur van Blanquilla peren, een ras dat erg gewaardeerd wordt in Israël. Maar onze Blanquilla peren zijn er ook aan een sterke opmars bezig."
Het kan moeilijk zijn om te concurreren met de volumes van de concurrenten. En de Griekse opbrengst is dit seizoen gedaald door de moeilijke weersomstandigheden, stelt Karastergios. "De beschikbare hoeveelheid is minder groot in vergelijking met vorig jaar. Er is 20% minder product, vooral als gevolg van slechte weersomstandigheden tijdens de bloei. De grootste uitdaging was echter de hagel in het late voorjaar in een groot deel van Thessalië, het belangrijkste perenteeltgebied."

Bosbranden
Griekenland wordt getroffen door bosbranden, maar de percelen van Karastergiou Bros blijven gespaard. Andere perentelers zijn echter hun hele productie kwijt. "Griekenland lijdt onder de bosbranden. Wij zijn gelukkig gespaard gebleven, de branden woeden niet in de buurt van onze velden of installaties. Niet iedereen heeft zoveel geluk. Sommige telers, ook grote, zijn hun velden, of toch zeker de opbrengst van dit jaar, volledig kwijtgespeeld. Het is een heel triest gezicht om te zien hoe ons land elke zomer in brand staat, en we zijn altijd bang dat onze streek het volgende slachtoffer zal zijn. Het zou verwoestend voor ons zijn als we de oogst van een heel jaar verloren."
Naast de extreme bosbranden is ook de hitte een uitdaging gebleken, omdat van werknemers niet kan worden verwacht dat ze tijdens de hoge temperaturen de hele dag op het veld werken, legt Karastergios uit. "Het zijn niet alleen bosbranden waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad. Hittegolven waren een echt pijnpunt tijdens de perenpluk. Oogstmedewerkers konden niet de hele dag aan de slag en onze koelapparatuur werd danig op de proef gesteld. Maar op de peren zelf heeft de hitte niet zoveel impact gehad, vooral omdat de oogst al bezig was toen het echt warm begon te worden."
De toekomst van Griekse peren
Van de belangrijkste perenrassen wordt er geen grotere opbrengst verwacht in de komende jaren, maar dat betekent niet dat het totale volume niet zal toenemen. Telers richten zich eerder op peren die naar de verwerkende industrie kunnen worden gestuurd. "Het areaal van de drie belangrijkste rassen in Griekenland, Coscia, Santa Maria en Blanquilla, zal naar verwachting de komende jaren niet toenemen. Het kan zelfs wat afnemen. Het totale perenareaal zal in de nabije toekomst echter wel groeien. In plaats van deze drie rassen lijken telers steeds meer in te zetten op peren voor de conservenindustrie, naast steenfruit als perziken en nectarines. Geschikte rassen voor de verwerkende industrie zijn Highland, Williams en Sissy."
Een nieuw perenras ligt in het verschiet. "Ons Coscia seizoen is inmiddels afgerond en nu richten we ons op Santa Maria. Karastergiou Bros is een bedrijf dat ernaar streeft een leider te worden op de perenmarkt. Daarom proberen we een nieuw perenras te introduceren, met heel andere kenmerken dan de rassen die al in Griekenland bestaan."
Voor meer informatie:
Paris Karastergios
Karastergiou P. Bros S.A.
Tel: +30 24610 26940 (Griekenland)
Mob: +30 693 2469117
[email protected]