In het dorp Granieri, op een paar kilometer van Mazzarrone, een plaats op Sicilië bekend om zijn druiven, worden sinds enkele jaren ook vijgen geteeld.
Ignazio Zacco
"Met de intensieve vijgenteelt willen we ons assortiment, dat hoofdzakelijk bestaat uit druiven en steenfruit, diversifiëren", zegt Ignazio Zacco, teeltmanager van Ca.Fra. "We wilden iets nieuws introduceren dat een drijvende kracht kon zijn om de afzetmogelijkheden uit te breiden, ook al hebben we ons ondertussen aangesloten bij een telersvereniging die zich met dit aspect bezighoudt. We beschikken momenteel over slechts één hectare met zwarte en groene vijgen, maar we denken er al aan om het areaal uit te breiden."
Groene vijgen (klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken)
"We zijn volop aan het oogsten. Tot nu toe is het seizoen, zowel wat betreft de volumes, kwaliteit en verkoop, een succes", aldus de expert. "Vooral na enkele problematische jaren als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Ook dit jaar hebben we natuurlijk enkele uitdagingen gekend, met opbrengstverliezen tot gevolg, onder meer door fruit dat door de zon verbrand is. En de oogst liep ook een paar weken vertraging op. En dat geldt een beetje voor alle teeltgebieden, zodat de telersprijzen met circa € 4 per kilo vrij hoog zijn."
Schade door de hitte
"Ook het druivenseizoen verloopt goed. We staan nu op het punt om te starten met de Italia druif", vertelt Zacco. "Voor Black Pearl is het nog een weekje wachten. Het druivenareaal beslaat in totaal 4 hectare. Het is een druivenjaar dat de telers niet snel zullen vergeten: hoge prijzen en weinig product. Met de vroege rassen Victoria en Black Magic zijn we praktisch al klaar."
Het bedrijf maakt gebruik van een geïntegreerd plaagbestrijdingsregime. (klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken)
"De kwaliteit en volumes van de middellate rassen is vergelijkbaar met die van de vroege rassen en we hopen dan ook even goede prijzen te krijgen. Als de prijzen rond de één euro per kilo blijven – het mag zelfs net eronder –, dan zitten we goed, tenminste dit jaar. Wie de sector kent, zal zich nog wel herinneren dat veel kleine en middelgrote bedrijven door de crises van de afgelopen jaren failliet dreigden te gaan. Nu schakelen we geleidelijk over op pitloze druivenrassen."
Trossen in de rijpingsfase
"Wij blijven ons beste beentje voorzetten, onder meer door geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën toe te passen", vertelt Ignazio Zacco. "We streven naar zero residu, waarbij we ook teelttechnieken aanwenden met het oog op waterbesparing en het voorkomen van bodemerosie."

Het bedrijf is GlobalGAP- en GRASP-gecertificeerd. Via de telersvereniging Opas wordt het fruit geleverd aan supermarktketens en groothandelsmarkten in Italië, België, Duitsland en Frankrijk.
Apparaat voor de seksuele verwarring van parasieten in de druivengaard
Ca.Fra. teelt ook gele, zeer aromatische perziken van een lokaal ras op 1 hectare. Abrikozen van de rassen Orange Ruby en Farbaly worden op 3 hectare geteeld.
Voor meer informatie:
Azienda Agricola Ca.Fra.
Via Montello, 7
95040 Mazzarrone CT – Italië
Tel: +39 3355389347