Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andreea Fruits (Spanje):

"Kleinere maten bij late perziken door hittegolf"

Een luchtmassa die van boven de Atlantische Oceaan komt heeft na dagen die eindeloos leken gisteren komaf gemaakt met de hittegolf die Spanje vorige week heeft geteisterd. De hoge temperaturen hebben het fruit aan de bomen veel stress bezorgd. Zo ook de late perziken in de Noord-Spaanse regio Aragón.

"Hier in de streek rond Zaragoza hebben we vijf dagen met meer dan 40 graden gehad en de nachten waren tropisch. De vroege en middellate rassen hadden veel kleinere maten en de oogst moest met 17 dagen worden vervroegd", zegt Miguel Ángel Loren van Andreea Fruits.

"De bomen drukken de pauzeknop in als verdedigingsmechanisme tegen de hitte. Het fruit groeide vorige week niets meer aan en dus moeten we het nu met kleinere maten doen."

"Bovendien hebben we behoorlijk last gehad van de Middellandse Zee-vlieg. In deze streek wordt de perzik van Calanda met oorsprongsbenaming geteeld. Een van de kenmerken is dat het fruit aan de bomen in een beschermende zak groeit, dus in die zin is er minder plaagdruk geweest voor dat fruit, maar van de perziken zonder oorsprongsbenaming, die niet in een zak zijn gewikkeld, is de opbrengst toch lager."

"Dat maakt de prijzen voor bepaalde maten best goed. Voor fruit van maat 18 ligt de prijs boven de € 2 per kilo en voor fruit van maat 20 wordt € 1,50-1,60 per kilo betaald. Maar het kost veel meer moeite om de kleinere maten te verkopen, met een prijs van € 0,80-1,00 per kilo voor het kaliber 24." Dat zijn lage prijzen voor het gros van de opbrengst, zeker in een jaar waarin de kosten voor het uitdunnen en het in zakken wikkelen van de perziken hoog zijn geweest vanwege de groter dan gebruikelijke hoeveelheid bloesems en fruit aan de bomen.

Miguel Ángel en zijn vrouw Andreea María Cistelecan telen hun steenfruit op een areaal van 25 hectare in de gemeente Ricla. "Mijn vrouw Andreea legt zich vol enthousiasme toe op deze teelt en elk stuk fruit is een product van haar goede zorgen. Ik hou me meer bezig met de technische kant", vertelt Miguel Ángel. "We zetten onze perziken, nectarines en paraguayo’s op de binnenlandse markt af, op verschillende groothandelsmarkten. Nu in augustus, tijdens de vakantie, neemt de activiteit in de groothandelsmarkten van Madrid en Barcelona af, maar neemt ze toe in het binnenland en aan de kust, waar onze perziken zeer goed worden verkocht."

"We leveren de hele zomer fruit van hoge kwaliteit, want onze klanten willen een topproduct. We zijn een eerder kleinschalig teeltbedrijf en kwaliteit is de manier waarop we ons kunnen onderscheiden van de grote bedrijven die miljoenen kilo's telen en daarmee de retail overspoelen."

Voor meer informatie:
Andreea Fruits
Tel: +34 625 85 68 18 (Spanje)
malorenescolano@gmail.com