Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albice Fruits

"Spaans abrikozenseizoen zit er zo goed als op"

Het abrikozenseizoen komt dit jaar in Spanje vroegtijdig tot een einde. "Het seizoen is zo goed als voorbij", zegt Fabián Nicolás van Albice Fruits, een teeltbedrijf in de Noord-Spaanse provincie Huesca. "Gisteren hebben we een laatste oogstronde georganiseerd voor de laatste van onze rassen, Farlís. Andere jaren hebben we tot eind augustus abrikozen geplukt, maar met het weer van dit jaar zijn we eerder begonnen en dus ook vroeger klaar."

"Hoewel er heel weinig fruit overblijft in de boomgaarden, is de vraag nog steeds heel goed, dus we sluiten het seizoen af met correcte prijzen." Maar, zo merkt Fabián op, dit is niet het gehele seizoen zo geweest.

"Eerst en vooral was er handentekort. We hebben het moeilijk gehad om alle fruit op tijd te oogsten, vooral omdat we ruim een week eerder moesten starten vanwege de hitte. Rassen die normaal begin juni worden geplukt, werden al op 20-22 mei geoogst. En zo was er in het eerste deel van het seizoen, van 25-26 mei tot 15 juni, een overaanbod dat resulteerde in dalende prijzen. En ook in het pakstation hadden we in die periode een tekort aan arbeidskrachten."

"Maar vanaf 20-25 juni, toen de voorraden uit de opslagkamers werden opgeruimd en het aanbod op de markt daalde, gingen de prijzen weer de juiste richting uit. Sindsdien verliepen het werk en de afzet probleemloos."

"In de markt hebben we allemaal onze plek"
De officiële cijfers aan het einde van het seizoen zullen de definitieve opbrengst aan het licht brengen, maar de ramingen voor 2023 wijzen duidelijk op een herstel van de abrikozenvolumes na een scherpe daling in 2022, toen de opbrengst in Spanje 28% kleiner uitviel dan in 2021 en 38% lager dan het vijfjarig gemiddelde als gevolg van voorjaarsvorst in zowat heel het land en regen en een zandstorm in Murcia. En met de opbrengst zal ook de export zich herstellen, waarin Spanje volgens gegevens van Faostat de leiding heeft op wereldvlak.

"Dit jaar halen we bij Albice Fruits weer de volumes van voorgaande jaren en die exporteren we naar heel Europa. Onze belangrijkste markt aan het begin van het seizoen is Frankrijk, waar we evenwel de export afbouwen zodra het land eigen product op de markt begint te brengen. De prijs in Frankrijk voor ons product daalt dan aanzienlijk, want de grote verdelers in het land geven de voorkeur aan Franse boven Spaanse abrikozen. Op dat moment stoppen we dus met de export naar Frankrijk en richten we ons op Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Nederland, Polen, enz."

"Maar dat gebeurt eigenlijk niet alleen in Frankrijk. Er zijn veel landen in Europa die abrikozen telen en daar minder bekend om zijn, zoals Oostenrijk, Zwitserland of Hongarije. Het is daar een nicheproduct en 80-90% van de opbrengst gaat naar de binnenlandse markt. Dus wanneer de oogst er begint, kiezen ze voor de eigen teelt en daalt onze export. Pas wanneer hun eigen volumes weer dalen, nemen we de draad weer op in die landen. Dat gaat zo op de fruitmarkt, maar niettemin hebben we dus duidelijk allemaal onze plek op de markt."

Voor meer informatie:
Albice Fruits
Pol. Ind. Riols, Parc. 16
50170 Mequinenza (Zaragoza) - Spanje
info@albicefruits.com
https://albicefruits.com