Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bavaria Saat Vertriebs:

"Uta consumptieaardappel blijft stabiel van kleur en kwaliteit tot eind mei"

Bavaria Saat Vertriebs presenteert twee nieuwe rassen voor de nieuwe registratie in 2023, namelijk Jutta en Uta. "Jutta is een vroege aardappel in rijpheidsgroep I, die na ongeveer 110 dagen kan worden geoogst met een stevige schil. De aardappel scoort met een goede knolzetting en een verhoudingsgewijs hoge sortering in de marktwaar van 35-65 mm. Het ovale en geelvlezige ras heeft slechts een lichte neiging om donker te worden na het koken en om te verkleuren, met een zetmeelgehalte van ongeveer 13 procent, waardoor het zeker zijn plaats zal vinden in de verwerkende industrie", zegt Christian Steep, verkoopmanager bij het bedrijf.

Hij wijst ook op de uitstekende weerstand van de voorgekiemde Jutta. "Het heeft een lage neiging tot bruinverkleuring en is goed bestand tegen schurft en Y-virus. Bovendien hebben we in proefteelten kunnen vaststellen dat het kan worden gebruikt in de vroege groeiregio's van Europa," vervolgt Steep.

© Bavaria Saat Vertriebs GmbH De twee rassen, 90 dagen na het planten. Er werden telkens drie vaste planten geplant. Jutta is een kruising tussen Sevim en Tessa. Uta is ontstaan uit Ivetta en Queen Anne. Uta heeft ook een brede aaltjesresistentie Ro 1,3,5 Pa 2,3.

Kleur en kwaliteit stabiel tot eind mei
Het tweede innovatieve ras, Uta, is niet voorgekiemd en behoort tot rijpheidsgroep I. Steep: "Deze aardappel heeft een goede set en uniform uiterlijk, waardoor ze een zeer hoge marktopbrengst zal behalen. Daarnaast heeft ze een ronde knolvorm en diepgeel vlees in kooktype A. Maar wat vooral voor het ras spreekt, is dat ze niet snel verkleuren na het koken en de knol weinig defecten heeft. De knol is bijzonder geschikt voor teeltgebieden waar veel problemen met nematoden voorkomen."

Christian Steep (hier op de Fruit Logistica 2023) vertegenwoordigt het Beierse veredelingsbedrijf in Noord-Duitsland.

Net als Jutta wordt Uta gekenmerkt door een goede aaltjesresistentie. "Uta is een consumptieaardappel die opvalt door de bewaarbaarheid. Door een goede dormantie kan ze tot eind mei of in het beste geval zelfs tot midden juni bewaard worden in koelcellen bij 5°C. Ze heeft een uiterst stabiele kleur en kwaliteit, zelfs aan het einde van de bewaring," zegt Steep, die wijst op het marketingpotentieel in het late assortiment.

De aardappel kan geen temperaturen van meer dan 32°C gedurende meerdere dagen verdragen. In de regio doen vooral rassen met een kortere vegetatie, d.w.z. rijpheidsgroepen I en II, het erg goed. "Als deze temperaturen op de langere termijn onze kant op komen, zal de lokale aardappelteelt moeten inkrimpen. Daarnaast zou het ook kunnen betekenen dat rassen met een vegetatieperiode van 150 dagen of langer en een hoger opbrengstpotentieel uiteindelijk naar andere regio's moeten worden verplaatst."

Voor meer informatie:
Christian Steep
Bavaria Saat Vertriebs GmbH
Schloßplatz 1
86562 Oberarnbach, Duitsland
Tel.: +49 5825 985837
steep@bavaria-saat.de
www.bavaria-saat.de