"Het Uruguayaanse citrusseizoen, dat met vertraging begon, wordt gekenmerkt door een lage beschikbaarheid aan product, maar een goede vroege vraag vanuit de VS, Europa en andere markten. De droge en warme winter in grote delen van Zuid-Amerika heeft ook gevolgen voor de citrusteelt in Uruguay, vandaar de lagere volumes", aldus Marta Bentancur van de Unie van Fruittelers en -exporteurs van Uruguay (Upefruy).
"In Uruguay hebben we een goed citrusseizoen wat betreft kwaliteit en maatvoering, maar we hebben te weinig volumes door de droogte en rassenvernieuwing", stelt Bentancur.
De oogst liep in het begin vertraging op door warme nachttemperaturen die de kleuring van het fruit en het rijpingsproces negatief beïnvloedden. Ondanks de vertraagde start betrad Uruguay een relatief lege markt, aangezien Zuid-Afrika minder hoeveelheden naar de EU zond als gevolg van vroege regen en de verplichte koudebehandeling. Spanje, dat door de droogte beperktere hoeveelheden op de markt had gebracht, eindigde ook eerder zijn seizoen en beide landen lieten dus een gat over dat Uruguay en andere landen konden opvullen.
Bentancur zegt dat ze blij is met de lagere transportkosten na een paar jaar met extreem hoge tarieven als gevolg van de pandemie. Dit compenseert de lagere volumes. "De transportkosten zijn aanzienlijk gedaald, met ongeveer 25-30% naar de VS en 40% naar Europa", zegt Bentancur.
Vorig jaar bedroeg de export van Uruguayaanse citroenen 13.600 ton, van sinaasappelen 21.000 ton en van mandarijnen 38.000 ton. Upefruy schat dat 2023 met vergelijkbare cijfers over een paar maanden zal worden afgerond. "Gelukkig zal de export niet onderdoen voor 2022, wat toch al een laag seizoen was. Onze export naar Europa eindigt op 15 oktober, maar daarna gaan we nog even door tot en met november op andere bestemmingen", besluit Bentancur.
Voor meer informatie:
Marta Bentancur
Upefruy
Tel: +598 2916 0635 (Uruguay)
marta.bentancur@gmail.com
www.uruguayfruits.com.uy