Van de Poma de Girona met beschermde geografische aanduiding wordt dit jaar een oogst van 88.570 ton verwacht, vergelijkbaar met vorig jaar (88.340 ton). De opbrengst van dit jaar wordt de op twee na hoogste van de afgelopen 10 jaar, mede door de uitbreiding van het areaal.
"We hebben maatregelen moeten nemen om de droogte en de hoge temperaturen in verschillende teeltgebieden het hoofd te bieden, maar er zullen behoorlijk veel appelen van hoge kwaliteit beschikbaar zijn", zegt Jaume Armengol, voorzitter van Poma de Gerona.
Poma de Girona, dat dit jaar de 2.000 hectare heeft overschreden, is vorige week vrijdag begonnen met de oogst, die tot november duurt. De start van het seizoen werd opgefleurd met een evenement in het Catalaanse Onderzoeksinstituut voor Agrovoeding IRTA-Mas Badia, in de gemeente Canet de la Tallada. Dit jaar was de bekende chef-kok Pep Nogué te gast op het evenement. Hij presenteerde er appelijs als een leuke en verfrissende manier om dit fruit te consumeren.
Poma de Girona bestaat uit 78 telersfamilies en de bedrijven Girona Fruits, Giropoma Costa Brava en Fructícola Empordà.
"Ondanks de droogte zullen we opnieuw een aanzienlijke opbrengst hebben", zegt Joan Bonany, directeur van IRTA-Mas Badia. "De meeste teeltgebieden bevinden zich in een noodsituatie. De temperaturen zijn ook hoger dan gemiddeld, maar gelukkig niet zo hoog als in 2022. De tweekleurige rassen hebben het moeilijk om te kleuren, vooral in de oudere boomgaarden, maar de frisse nachten van de voorbije dagen dragen nu toch bij aan een goede kleurontwikkeling van de Gala’s. De hoge temperaturen hebben daarentegen wel geholpen bij de bestrijding van schimmelziektes."
Chef-kok Pep Nogué plukt symbolisch de eerste appel.
Poma de Girona blijft zeer relevant in de Catalaanse en nationale tuinbouw. Het vertegenwoordigt 33% van de appelopbrengst in Catalonië en bijna 20% in Spanje. 1 op de 5 appelen die in Spanje worden geteeld, komt dus uit de provincie Girona.
"We zien dit begin van de oogst met optimisme tegemoet, maar maken ons ook zorgen over de toekomst", legt Jaume Armengol uit. "Omwille van de droogtemaatregelen zijn de telers in Girona overgeschakeld op druppelirrigatie, want dat is veel efficiënter, en op het gebruik van op sensoren gebaseerde programmeersystemen."
"Bovendien is er intenser en preciezer uitgedund om te anticiperen op de gevolgen van de droogte. Daardoor dragen de bomen minder fruit, maar wel van grotere kalibers en van betere kwaliteit", voegt hij eraan toe.
Poma de Girona teelt vier rassen: Golden (31.740 ton), Gala (19.240 ton), Granny Smith (14.390 ton) en rode rassen (6.030 ton). Andere rassen zoals Fuji (7.820 ton) en Cripps Pink (6.830 ton) worden ook in de provincie Girona geteeld.
Voor meer informatie:
IGP Poma de Girona
Tel: +34 972 78 08 16 (Spanje)
info@pomadegirona.cat
https://pomadegirona.cat